La música forma part de la identitat de cada ésser humà. Cadascú té la seva pròpia banda sonora vital formada per cançons, artistes i grups que per una raó o una altra ens han arribat al cor, al cervell i a l'ànima. El criteri per incorporar-les és ben divers: el més clar, que les melodies o les lletres ens agradin de forma extraordinària, però també juguen un paper important factors generacionals, sentimentals, ideològics o evocatius dels millors anys de la nostra existència. Tot això que forma part del nostre ADN personal i intransferible, però que alhora ens fa connectar amb molts d'altres.

Tant com a una munió de catalans i catalanes que són seguidors d'un dels grups de rock més famosos del país: els gironins 'Sopa de Cabra', autors de veritables himnes com 'L'Empordà', 'Camins', 'El far del sud' o 'El boig de la ciutat', entre d'altres. Un grup que ha viscut dues etapes de glòria: la primera i més important, des de l'any 1986 fins a 2001; la segona va començar el 2015, traient un disc nou al mercat el 2020: 'La gran onada'. 

Sopa de Cabra, Gerard Quintana i Josep Thió / Sergi Alcàzar

El programa de Josep Cuní a la Cadena Ser ha dedicat avui part del seu temps a entrevistar-los amb motiu del concert del próxim 11 de desembre en el que repassaran el repertori del disc 'Ben Endins', i han esquitxat la conversa amb la intervenció de convidats molt especials que són fans dels 'Sopa'. I vet aquí que ens he dut una sorpresa en trobar entre ells a Carles Puigdemont, que no ha perdut l'ocasió de demostrar l'afecte i admiració que sent per Gerard Quintana, Josep Thió i tots els que formen part de la història del grup. Les paraules del president a l'exili i eurodiputat paguen la pena, són d'algú emocionat i agraït: "Pertanyo a una generació que quan sent el nom Sopa de Cabra automàticament se'ns disparen moltes sensacions". I com a bon gironí, "els hi devem haver gironitzat el rock". 

Carles Puigdemont / ACN

No és pas l'única tasca encomiable per la que Puigdemont se sent agraït: han fet molt pel català, un fet que avui en dia té encara més importància i valor. "Van revolucionar el rock en la nostra llengua. I van fer normal un fenomen que abans dels Sopa ens semblava extraordinari: poder cantar en català, fer-lo popular i fer-lo comercial, un fenomen de masses com vèiem que passava amb el rock arreu del món, doncs fer-ho en la nostra llengua. Allò que avui és normal, per bé que alguns continuen en pensar que parlar en català és una mena de mania i una raresa, és el gran èxit que els hi devem".

Els sabors de tota la vida són intemporals. Per això la 'Sopa de Cabra' mai no passa de moda i sempre ve de gust.