Aquesta és una història de fa uns mesos que ha repescat en ple agost l'actor Josep Julien, fabulós tuitaire, sobre com Catalunya i Espanya tenen seriosos problemes d'enteniment. En un restaurant de Madrid, el New Cucos al carrer Arturo Soria, van preparar un menú de 15 euros amb tot l'afecte. A l'hora d'incloure unes postres van decidir fer triar entre quatre plats:
- arroz con leche casero
- piña
- crema de yogurt con salsa de mango
- crema catalana hecha en Madrid
Aquesta precisió, crema catalana no feta a Catalunya sinó feta a Madrid, era del tot sobrera. És evident que no faran cremar la crema a 650 km i portar-la a Madrid per servir-la. Era un aclariment per catalanòfobs que volien unes simples natilles cremades sense res català ni als ingredients ni al modus operandi.
Per això adverteixen que la crema és catalana de nom però madrilenya de cor. No fos cas que un fatxa demanés el llibre de reclamacions denunciant el local per pancatalanista.
Ara que hi ha tanta suspicàcia per la catalanofòbia imperant a la capital d'Espanya, molts s'hi van abraonar i el bo de Julien ha repescat aquella carta tot i que ha preferit esborrar el tuit i posar-li el suposat aclariment del New Cucos:
"No fue nuestra intención ofender. Tenemos clientes catalanes. Lo de 'hecha en Madrid' es porque unos clientes catalanes nos decían que hacemos natillas y no crema catalana que como en Catalunya no se hace en ningún sitio".
Serà una excusa o una disculpa però l'actor ha preferit no insistir a assenyalar el New Cucos, que no és nou ni cuco.
Q va! És vintage, d fa molt
— Josep Julien (@josepjulien) August 5, 2021
Caldria veure com cremen el caramel a Madrid, perquè cal tenir el ferro i la temperatura adients. Els xefs moderns amb bufador. I quina dèria de dir "crema catalana". A Catalunya n'hi ha prou en dir-ne crema i tothom ho entén.
Les relacions entre Catalunya i Espanya no passen pel seu millor moment i alguns, amb l'excusa de la crema catalana, s'ho agafen per la banda que crema.
----
EN Blau ofereix de franc al New Cucos una bona recepta de crema amb gingebre. Una recepta de Gerard Pintó, ceo i director creatiu a @theplaycook
Ingredients per a 4 persones
- 0,5 L de llet
- 100 g de sucre blanc
- 10 g de gingebre fresc
- 4 ous
- 20 g de maizena
- Mitja pell de llimona
Recepta
- Peleu i talleu el gingebre en làmines molt fines.
- Poseu a bullir la llet (tota menys mig got) i el sucre en una olla. Quan comenci a bullir, remeneu i apagueu el foc, i afegiu la pell de llimona i les làmines de gingebre. Deixeu-ho infusionar 15 minuts. Coleu-ho i retorneu el líquid a l’olla.
- En un bol, bateu els rovells d’ou amb la maicena i el mig got restant de llet. Quan estigui ben homogeneïtzat, afegiu aquesta barreja a l’olla.
- Escalfeu suaument l’olla sense deixar de batre fins que agafi cos. Repartiu la crema en bols individuals, i deixeu-la refredar a la nevera.
- Abans de servir, repartiu una bona capa de sucre sobre la crema i cremeu-lo amb el bufador, amb el cremador elèctric o amb el cremador metàl·lic de tota la vida. És menester que a cada llar catalana hi hagi algun d’aquests tres artefactes. En cas contrari, caldrà menjar la crema sense cremar… que tampoc és cap drama.
Consell
A l’hora de lligar la crema és importat no passar-se de temperatura o acabaríem quallant els ous en lloc de gelificar-los, obtenint una textura de truita francesa. Per altra banda, si t’agrada el picant, prova d’afegir més gingebre a la infusió: el nivell de picant és molt subjectiu.