Encara no entenem el per què d'una decisió lamentable que han pres a TVE. Cancel·lar un dels millors programes que tenen a la graella. Una decisió incomprensible, injusta i penosa. Però ja se sap que sovint, els que manen a les teles tenen el seny a qualsevol altre lloc que no pas el cap. El debat social i d'actualitat dels dijous a la nit a TVE Catalunya Obrim fil, excel·lentment presentat i dirigit per Xavier Sardàdeixarà d'emetre's d'aquí a una setmana. El cancel·len unilateralment. La decisió és exclusivament de l'ens públic, i és fulminant. Hi ha productes que no es poden mesurar quantitativament. És injust, és absurd i fins i tot és hipòcrita basar-se només en l'audiència. Però així és. Per això, els seguidors del programa ens quedarem el proper dijous sense convidats, col·laboradors i converses interessants sobre temes que no acostumen a tenir espai a la tele actual, o si més no, de la manera que el tractaven en aquest plató. 

obrim fil catalans
'Obrim fil' / TVE

El penúltim programa ha abordat una qüestió molt interessant: "Per què no caiem bé els catalans?". Una pregunta a la que han mirat de donar resposta diferents convidats i col·laboradors com Dave Zulueta, Fel Faixedas, Bernat Dedéu, Estel Solé, Judit Mascó, Carles Fité o un Josep Pedrerol que viu i treballa a Madrid, presentant El Chiringuito. Sobre la pregunta inicial ha dit que "Els polítics no ajuden massa. Quan tu dius que els independentistes comenten allò que volen separar-se d'Espanya provoca un rebuig evident. I els polítics tenen culpa d'això. I a la resta d'Espanya no senta bé. No hi ha cap català que se senti estrany a Madrid o que l'hagin maltractat mai pel fet de ser català"

pedrerol dedeu
Bernat Dedéu i Josep Pedrerol a 'Obrim fil' / TVE

Una qüestió molt interessant ha estat el tema de la llengua i per què des de les espanyes alguns comencen a convulsionar quan senten parlar la nostra llengua. L'humorista Fel Faixedas tira d'ironia per donar-hi el seu punt de vista: "Això els emprenya molt, perquè jo els entenc. Si tu arribes a Catalunya i veus un lloc que està en català i castellà, i en català posa 'Entrada' i en castellà posa 'Entrada', puc arribar a entendre que es pensin que ho fem per tocar els pebrots. En euskera no passa". De la seva banda, Carles Fité dibuixa una experiència viscuda a Sevilla francament lamentable que segur que molts catalans hauran viscut una cosa semblant alguna vegada: "Jo he estat en un taxi a Sevilla i em va trucar el meu pare. Evidentment li parlava en català. I jo parlant i el taxista frenar i dir-me: 'En este taxi se habla cristiano o no se habla'. I jo vaig obrir la porta, vaig agafar i vaig baixar". I meravellosa una vegada més la Judit Mascó dient la seva.

judit
Judit Mascó / TVE

Explica la model i empresària que una de les coses que la fan al·lucinar més és què passa quan els que no són catalans la senten parlar en català: "Una de les coses que em xoca molt, que veig que els hi costa molt que entenguin és que la meva llengua materna és el català. Per tant, si estic a Madrid treballant i em sona el mòbil i és la meva mare, la meva germana, la meva amiga o qui sigui i estic parlant en català, m'han fet la reflexió que els hi molesta. I jo dic: 'Però jo ja em dirigeixo a tu en castellà. De fet, no n'has de fer res del que jo parli'. Però el fet que jo parli català els hi molesta. I això em costa molt d'entendre". Per no parlar que encara hi ha catalanòfobs que menystenen els catalans amb una paraula lamentable que a alguns els hi fa molta gràcia: "És ben curiós perquè de vegades penso: 'Si jo no entengués el català, només de tenir el cap una mica obert i d'haver viatjat una micona, és una llengua que també ve del llatí i que algo pilles, encara que sigui un 50%. Encara ara em deia una companya que quan va a Aragó a estiuejar li diuen: '¿Pero tú eres polaca, no?'. Encara s'està fent servir això??". Doncs sí. I no ens estranya. Només cal veure com parlen dels catalans molts dels polítics espanyols de segons quins partits.