El primer debat electoral de candidats del 28-A l'ha organitzat el diari La Vanguardia. No l'ha fet a Soto del Real, on resideixen dos dels caps de cartell (Oriol Junqueras i Jordi Sànchez) sinó al CCCB. Paradoxal que a un centre de cultura el català hagi quedat com un idioma que no semblava oficial: només una de les candidates l'ha fet servir amb normalitat: Laura Borràs de JxCat. Malgrat les crítiques per aquesta raresa, el diari que l'ha organitzat ha tret lògic pit d'un èxit de convocatòria amb una portada a cinc columnes, una espectacular fotografia de Pedro Madueño i un editorial que ha merescut no pocs comentaris, especialment la seva part final.

ACN

L'editorialista del Grup Godó lloa com un èxit que hi hagi quatre dones candidates, tres d'elles com a caps de cartell: "una estampa muy saludable desde la perspectiva de género". Destaca la joventut de tots, que ronden la quarentena: "tienen un claro porvenir profesional por delante". Dos trets objectius que poden ser vistos a l'inrevés: falten polítics experimentats i l'important no és el gènere de les polítiques sinó les polítiques de gènere. Si governa Cayetana Álvarez de Toledo amb Inés Arrimadas, ¿en què millorarà la política contra la violència de gènere de la mà dels seus companys d'investidura de Vox?. Sobre Cayetana, marquesa de Casa Fuerte, recau la part més insòlita de l'editorial.

ACN

Conclou la pàgina noble del diari del Grup Godó: "La presencia de una candidata atípica como Álvarez de Toledo es una oportunidad de oro para que Barcelona renueve su vocación de ciudad mediterránea, cosmopolita y abierta de par en par a todos". L'única cap de cartell que reivindica la ignorància de la llengua catalana com un bé de la seva candidatura, que demana tancar TV3, prohibir els llaços grocs, que troba "hipòcrita" el pacifisme de l'independentisme i més greu l'1-O que el 23-F. I tot això abans de començar la campanya.

ACN

La candidata que ha dit tot això la valoren amb un 7 sobre 10, la millor nota de tots. El diari la lloa com una oportunitat d'or perquè Barcelona demostri que és "mediterrània" i "oberta a tot". Així ho considera no el columnista Quim Monzó sinó el text del seu costat. Si fossin dos redactors, el de la seva dreta.