Després de la decisió del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, de seguida hi ha hagut reaccions de tota mena.

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, al Parlament Europeu (Efe)

Pilar Rahola ho ha qualificat de "victòria pírrica d'Espanya". Tot i el suplicatori a tots tres per part de l'Eurocambra, ho considerava una "bufetada amb la mà oberta", tot i condemnar la "vergonya d'Europa" per la decisió. "El resultat és brutal. 300 eurodiputats li han dit que no a Espanya, això és únic, històric. La causa catalana ha obert en canal el debat democràtic a Europa". Instants després de saber-se la decisió, els tres afectats ho han valorat en una compareixença conjunta.

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, al Parlament Europeu (Efe)

"Avui és un dia trist pel Parlament Europeu", ha començat el president a l'exili. "El Parlament Europeu ha perdut la democràcia europea, estem davant una clara persecució política", afegia Puigdemont. Comín, de la seva banda, tot i manifestar-se " preocupats, però no sorpresos", ha recordat que "Aquest podria ser el suplicatori que més vots en contra ha tingut en la història del Parlament Europeu. Un 42% de vots emesos no han volgut donar suport al suplicatori". Clara Ponsatí ha agafat el torn de paraula per manifestar el seu optimisme tot i el cop en contra: "Sabem que en un futur tindrem més suport que el que vam tenir ahir. Les tres causes han estat fetes amb irregularitats i amb un procés gens clar. Segur que molts eurodiputats que han votat a favor del suplicatori tenen dubtes, tindran temps de pensar-hi perquè apel·larem".

Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, al Parlament Europeu (Efe)

Precisament, en el torn de preguntes dels periodistes cap a tots tres, i mentre parlava Ponsatí, s'ha produït un fet que no ha passat desapercebut per la xarxa. Un periodista de l'agència Efe comença fent-li una pregunta a l'eurodiputada. Una pregunta en català: "Voldria saber si vostè, com feia referència abans que la justícia belga ja s'havia pronunciat en contra d'extraditar Lluís Puig...", però atura la pregunta per dir que canvia d'idioma: "...bueno, voy a seguir en castellano por respeto a mis compañeros: ¿si usted abre la puerta a continuar su euroorden en Bélgica y no en Escocia?". Ponsatí l'escolta, es treu la mascareta i respon. En català: "Moltes gràcies. I en català també es respecta als col·legues i per tant, seguiré en català".

La contundent resposta ha generat un allau de comentaris a la xarxa agraint que Ponsatí hagi deixat clar que parlar la llengua catalana, la seva llengua, una llengua oficial a Europa i Espanya, no és faltar-li el respecte a ningú: