TV3 té un bon arsenal de programes de televisió, però dels més vàlids és 'La Marató de TV3'. Aquest cada any recapta milions d'euros pels afectats de cadascuna de les malalties: un any es tracta el càncer, l'altre les malalties mentals, l'altre la COVID... Un any també van tractar les malalties minoritàries, com podria ser la que ha anunciat que pateix l'Abraham Orriols, un dels reporters més joves de la televisió pública catalana.
L'Abraham és un bon periodista que treballa pel telenotícies, l'espai més vist del dia de TV3. Acostuma a fer directes des de diferents llocs del territori català, pocs d'ells a nivell institucional i/o polític. Ha fet connexions des de la neu, per exemple, en els últims mesos, a la setmana més freda de l'any, a finals de gener. Ara, però, no ha sigut notícia per un dels seus directes, sinó per una de les seves piulades. I no ha estat una piulada sola, ha estat un fil el que ha commocionat molts i moltes usuaris i usuàries. Ha parlat sobre la malaltia que pateix, una malaltia molt minoritària que anomenada neuritis òptica i que és molt molesta en el seu dia a dia.
Les neuritis òptiques són inflamacions medul·lars al nervi òptic causades pels mateixos anticossos, que provoquen una pèrdua de visió. "Són brots que no són dolorosos, però t’aturen la vida", comença explicant Orriols. Quan tenia 20 anys, aquesta neuritis òptica va aparèixer a la seva vida i, des d'aleshores, no ha aconseguit eliminar-la. Ha provat desenes de tractaments diferents, però no aconsegueix tocar la tecla justa. Ara n'enceta un de nou, "de ciència-ficció" remarca. "El tractament és pioner a Europa, el primer cop que s’aplica a aquesta malaltia i un dels hospitals de referència és aquí, al Clínic. S’entesten a aconseguir que els miracles existeixin", escriu l'Abraham. Esperem que funcioni, company.
Doncs dit i fet, l'Abraham ja s'ha posat de nou en mans de professionals i, tal com narra, escriu aquest fil des de la saleta d'espera de la consulta. Mentre escriu aquestes piulades pensa en tot el que succeeix al món, les malalties de la gent, i que el tema de debat sigui "una collonada" de protocol a la Comunitat de Madrid. Té tota la raó: hauríem de parlar més, entre tots, d'aquestes malalties minoritàries, perquè sí, són minoritàries, però n'hi ha tantes que no deixen de ser una pandèmia més de les moltes que hi ha avui dia. Les collonades de protocol són això, collonades.
Més inversió en salut
El que pretén l'Abraham amb aquest fil no és cap altra cosa que posar en relleu que el més important de tot això és la inversió en salut. S'ha de parlar més de salut pública, però sobretot s'ha d'invertir més des de les organitzacions governamentals. S'ha fet molta feina -perquè si no, fa 30 anys li haguessin diagnosticat esclerosi múltiple-, però encara en queden molts passos per fer. Aquí alguns dels elogis que ha rebut el reporter de TV3 per haver-se animat a explicar el seu cas, que commociona: