Embolica que fa fort. L'espanyolisme segueix entestat en l'espiral de mentides, intoxicació i atacs lamentables contra el català. Un hàbit en què Ciutadans hi té una traça inversament proporcional a la seva representació als parlaments i institucions de Catalunya i de l'Estat espanyol. Són especialistes en la difamació, la calúmnia i la fantasia més perversa, no és cap novetat. El seu darrer èxit ha estat el que ha passat a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en què han aconseguit que els tribunals posin cap per avall el model d'ensenyament del país i la immersió lingüística. Un episodi que va acabar amb allò de "los catalanes amenazan a un niño de 5 años", i tal. Doncs bé, hem començat el 2022 i han trigat 9 dies a tornar a fer de les seves. A la diana, TV3 i un concurs blanc immaculat, l'Atrapa'm si pots. Les víctimes, els castellanoparlants i, de passada, criatures de curta edat que participaven en el joc televisiu dirigit per Espartac Peran i presentat per Llucià Ferrer. Una història per no dormir.

Aquests dies el concurs està oferint una sèrie de capítols especials amb els nens com a protagonistes. Un clàssic d'aquesta mena de formats quan arriben dates assenyalades i familiars. La mecànica és la mateixa, només canvia l'edat, la desimboltura i la innocència dels participants. Aquest últim aspecte és sobre el que gira la denúncia de Jesús Martín, regidor de Ciutadans a l'Hospitalet de Llobregat. Ell no en té cap, i juga amb la dels petits que van a la tele per fer mal. Una absurditat amb mala bava com poques. Tot comença amb la pregunta del presentador: "De quin cereal està feta la pasta més tradicional a Itàlia?". Sí, segurament estiguin pensant que com és possible que a partir d'aquí algú armi un bon sidral. Però el partit taronja és així. Són capaços d'això i de molt més. Més val que estiguin ben asseguts a la cadira perquè poden caure de la impressió.

Jesús Martín, regidor de Ciutadans a l'Hospitalet de Llobregat / Twitter

Llucià Ferrer amb els nens que participen a l''Atrapa'm si pots' / TV3

Va, ara que han tingut una mica de temps per pensar la resposta correcta, què creuen que serà: Civada? Sègol? Espelta? Potser arrós, mill, sèsam? No. És una mica més corrent que tot això, el blat. Llàstima que la nena que havia de respondre no trobés la paraula al seu vocabulari. I amb la seva innocència, que torna a aparèixer, va demanar a Ferrer si podia provar amb el mot castellà. Mira que és estrany, tenint en compte l'opressió idiomàtica i l'aniquilació del castellà en infants en edat escolar. En Llucià va haver de dir-li que no, és clar. Segur que l'hauria encertat, però resulta que el programa és en català. "Trigo", va dir. Sí, i en anglès wheat, i en alemany weizen, en xinès xiǎomài, en euskera garia i en rus pshenitsa. Però buscaven blat, fi de la història. Doncs bé: què ha fet l'amic Martín, de Ciutadans? Escriure aquesta bajanada: "Prohibido responder en castellano en TV3. Ni para decir 'trigo'". I s'ha quedat tan tranquil. Abans que l'esborri, hem capturat el tuit. L'ocasió s'ho mereix.

Jesús Martín de Ciutadans contra l''Atrapa'm si pots' / TV3

No cal dir que la maniobra del regidor espanyolista​ no ha passat desapercebuda, i acumula clatellot rere clatellot entre aquells que l'han vist a Twitter. Alguns són per emmarcar: per exemple, la del guionista, escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà, que ho resumeix perfectament. "Provi-ho en un concurs en castellà de TVE, Antena3 o Telecinco: —¿Lo puedo decir en catalán? Blat. Després m'ho explica". Per exemple, a Pasapalabra, com diu un altre usuari. Ehem.

Llucià Ferrer fent un gest força significatiu / TV3

Qui no té feina el gat pentina. Apliqui's la dita, estimat "ofendito" del castellà.