A aquestes alçades de la pel·lícula, no hi ha ningú en tot el país que no sàpiga que és el León come gamba. Amb diferència, el plat més icònic de la història de Masterchef a Espanya, en qualsevol de les seves edicions, sigui d'anònims, de celebrities o de juniors. Un plat inclassificable que encara avui es recorda molts anys després que el seu autor l'hagués perpetrat davant uns atònits Jordi Cruz, Pepe Rodríguez i Samantha Vallejo-Nájera.

"Este plato es el que he hecho para demostrar que tengo todo el carácter para estar en una cocina", deia orgullós Alberto, concursant de la tercera edició del programa, edició que va guanyar l'ara molt conegut (i estrella Michelin) Carlos Maldonado. "El plato es un gazpacho de tomate y fresa con pimiento asado y una patata imitando la cabeza de un león", deia ell. I li va posar bigotets de safrà i tot... Un esperpent. Una patata cruda de plat que va valdre-li unes crítiques ferotges per part del jurat, que el van trinxar: "Esto es un insulto a mi inteligencia, un insulto al jurado y un insulto a 15.000 personas que se han quedado fuera. Una marranada delante de mis narices que no voy ni a deliberar", deia Pepe. "Yo soy cocinero hace mucho tiempo. En mi vida he visto una marranada como esta. Es una mofa a nuestro oficio, nene, una mofa. Ningún cocinero junior ha tenido  leches de hacer un plato tan bobo como este", deia encara més indignat el Jordi Cruz.

Alberto, l'autor del 'León come gamba', el plat més icònic de la història de 'Masterchef' / TVE
Pepe Rodríguez i Jordi Cruz, indignats davant del 'León come gamba', el plat més icònic de la història de 'Masterchef' / TVE

Han passat nou anys d'allò. Però el León come gamba torna a escena de la mà d'un altre dels concursants d'aquella tercera edició. Pablo Pérez ha rebentat com va ser aquell moment i ha esbombat què hi va haver al darrera. Primer, els concursants es van quedar fets pols: “Los 14 concursantes que quedábamos estábamos muy afectados, llorando por todo lo que había sucedido en plató. Y eso que en pantalla no se vio ni la cuarta parte de lo que pasó”, ha dit a El País. Després, “Nos metieron en un cuarto donde hacemos los descansos", tots fets pols pel que havia passat, "y, en medio de ese silencio sepulcral, una de las jefas nos dijo, sonriendo y aplaudiendo: ‘¡Vaya programa nos habéis regalado!’”.

Alberto, l'autor del 'León come gamba', el plat més icònic de la història de 'Masterchef' / TVE

El concursant es va quedar de pedra, molest pel que havien viscut per part del programa i com van fer sang amb el seu company d'edició: “Hay que tener cero empatía para decir algo así. Vi a las más responsables del programa bailando de alegría y diciendo que se iban a hacer ricas con lo que había pasado con él”. 

Pablo, veient l'acarnissament després del 'León come gamba' d'un company / TVE

Pablo Pérez no ha acabat aquí, també ha explicat els significatius canvis que s'han fet a l'hora de triar els concursants: “Personas que han hecho el casting este año me cuentan que ya no te hacen pruebas gastronómicas como nos pasaba a nosotros, sino pruebas de cámara y que les cuentes tu vida, aunque no sepas cocinar. La productora busca que el espectador entre en conflicto con los concursantes. Expone al escarnio público a personas anónimas”... Continuen les crítiques a Masterchef després del que ha passat amb la concursant Tamara... I vaticinem que no seran les darreres...

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!