El programa de TVE '¿Quién educa a quién?' que es va emetre dilluns després del darrer capítol de la sèrie HIT encara continua portant una onada d'indignació pel que allà s'hi va dir. És indigne que una televisió pública permeti un akelarre vomitiu contra el català, un programa on no es va parar d'escoltar bajanades, menyspreus i mentides abjectes sense que ningú negués la major.
La palma se l'enduen, per mèrits propis, la periodista Anna Grau ("s'espia als patis de les escoles perquè no parlin el castellà"), que després va continuar dels nervis atacant Jair Domínguez quan aquest va preguntar-se si anava borratxa per dir aquelles animalades.
També, evidentment, Rubén Gil ("en Catalunya, vas a un establecimiento y hablas castellano y no te atienden"), el Cayetano que suposadament era un estudiant innocent que després es va saber que pertany a Nuevas Generaciones, els cadells del partit de Pablo Casado, i s'ha fotografiat amb l'ídola marquesa o Isabel Díaz Ayuso.
Però no s'ha parlat tant que en aquest debat també hi va intervenir el protagonista de la sèrie. Daniel Grao, l'actor que interpreta el professor-mediador-hermano mayor d'una escola amb alumnes conflictius. És català, de Sabadell. I també va opinar sobre la llengua... atacant TV3. Unes crítiques lamentables. Que Grau o Gil diguessin el que van dir, entra dins els ventiladors habituals dels haters de tot el que passi a Catalunya. Però que un actor català es pronunciï com ho va fer, és encara més penós.
Grao va explicar que la seva llengua materna és el castellà, llengua que sempre ha parlat, des de nen, i que mai va tenir cap problema a escola, ni amb companys ni amb professors. Però va derrapar quan va parlar del terreny professional: "El problema fue cuando comencé a hacer mis primeros trabajos en TV-3. El acento no lo ponían en la calidad interpretativa sino en cómo decía las ‘eses’. Era un manejo político del idioma. De hecho me tuve que venir a trabajar a Madrid por eso".
Grao va intervenir, en els seus inicis, a sèries com Temps de silenci, El cor de la ciutat, Majoria absoluta o Plats bruts. Papers esporàdics. Després va marxar a Madrid, segons diu, pel seu català. Sorprenentment, qui li ha tocat el crostó és Ferran Monegal, que no és sospitós de ser un defensor acèrrim de TV3. Però el crític televisiu creu que Grao ha pixat fora de test. Ho escriu a El Periódico: "Creo que se equivoca. Esta vez me toca salir en favor de TV-3. Sobre el tema de la lengua hay una cuestión fundamental que he repetido aquí muchas veces: si en Catalunya no se apoya y defiende el uso del catalán ¿dónde lo van a hacer? ¿En Pamplona?".
Monegal defensa que a la televisió pública catalana "es lógico que extreme el cuidado de esta lengua. No me encontrarán a mí en la trinchera opuesta. El catalán, con todos sus arborescentes y sonoros acentos –el de Lleida, el de Girona, el de 'les terres de l’Ebre'...– son la base lingüística de esta cadena. De modo que no debería extrañarse Grao que para trabajar en TV-3 sea necesario conocer y usar perfectamente este idioma". Imaginin les bajanades que es van dir al debat, que fins i tot Monegal ha defensat TV3. Veure per creure.