El programa de ràdio El món a RAC1, entre els molts mèrits que ha aconseguit després de molts anys en antena, ha estat capaç de "crear" un nou mot que molts oients han fet seu, la paraula "davantal". No deixa de ser l'editorial amb que comença el programa, el pensament en veu alta del seu director, però a l'emissora han aconseguit que els catalans pensin en aquesta paraula amb un altre sentit a banda de la peça de roba que ens posem per cuinar.

RAC1

Aquest dijous 27 de desembre, el cuiner habitual del programa, Jordi Basté, no hi era. El seu substitut, com sempre que el il capo és absent, ha estat l'incombustible Jofre Llombart. De proves que demostren que Llombart és un periodista de cap a peus n'hi ha hagut moltes durant aquest temps, no només per la seva trajectòria al programa de RAC1, també en els seus anys anteriors a Catalunya Ràdio. I aquest dijous ha fet un dels speechs més contundents i rotunds que es recorden en el programa.

RAC1

Un davantal dur, directe al moll de l'os, que hauria de fer remoure consciències a més d'un (si és que aquest "més d'un" encara té un bri de consciència, cosa que es fa difícil en pensar en segons qui). 5 minuts i 33 segons de ràdio total, imperdibles. 5 minuts i 33 segons on ha posat damunt la taula una de les incongruències, més aviat, injustícies vergonyoses d'aquesta cosa anomenada Justícia que hi ha en un país com Espanya, que sovint s'omple la boca per parlar de la llei quan es tracta d'anar contra el procés independentista, però que oblida amb molta facilitat la jurisprudència quan aborda d'altres qüestions.

Efe

En resum, Llombart ha explicat la diferència que hi ha, durant aquestes dates nadalenques, entre un grup format per cinc noms (José Ángel, Alfonso, Jesús, Ángel y Antonio Manuel) i un altre format per nou (Oriol, Carme, Jordi, Raül, Jordi, Quim, Dolors, Jordi i Josep). Els primers són La Manada i han passat les festes a casa. Els segons, són un grup de polítics... i han passat les festes a la presó.

Òmnium

De La Manada, el presentador ha recordat que "Els cinc han passat la Nit de Nadal, el dia de Nadal i Sant Esteve amb la seva família després de portar, el 7 de juliol del 2016, una noia dins un portal a la que van violar. La van penetrar per la boca, la vagina i l'anus. Van enregistrar la violació i en van presumir. Un tribunal va considerar que no era una violació, sinó un abús sexual, amb l'argument que la noia hauria hagut d'intentar tombar-los a tots cinc". Tot i ser condemnats a nou anys de presó, els advocats van recórrer i la sentència no es va considerar ferma, tenint dret a estar en llibertat i tenint en compte situacions familiars com que un d'ells estava esperant un fill... "I això que molts d'ells, com un que és soldat, tenien antecedents per desordres públics i avalots...", remarca Llombart.

Puntualitza Llombart: "Avalot és la traducció al català d'una paraula que el 20 de setembre del 2017 va cobrar molta força a Catalunya, els famosos 'tumultos' que van donar pas a l'acusació de rebel·lió i sedició".

ACN

El periodista parla llavors de la situació dels presos polítics, persones sense antecedents penals, i menys per violència: "no han violat ningú, no se'ls ha jutjat, no han tornat a delinquir ni intentar fugir quan van estar en llibertat". Recorda una expressió que hi ha en català per queixar-se genèricament d'una injustícia: "No hi ha dret. I en aquest cas, és literal". Pots escoltar tot el davantal al següent àudio:

 

Es pot dir més alt, però no més clar.