El festival d'Eurovisió és un dels esdeveniments musicals més seguits i que desperten més passions. De les bones, sí, però també de les més baixes. No sabem què passarà a l'estranger, però a l'Estat espanyol el festival de mala lluna i polèmica que genera és digne d'estudi. Hi ha tres moments crítics: dos tenen lloc el mateix dia del certamen, que enguany es celebrarà a Torí arran de la victòria dels italians Måneskin el 2021. Són el de l'actuació i el de la ronda de puntuació dels països participants. L'altra moguda té a veure amb la selecció de la cançó que hagi de representar Espanya. Ningú queda mai content. Ara bé, aquest 2022 la qüestió s'ha descontrolat totalment, després del que va passar al Benidorm Fest, la fórmula escollida per RTVE i amb la que 'mataba dos pájaros de un tiro': triava el tema i feia audiència, tan escassa últimament a la cadena pública.
Unes dades d'audiència excel·lents, tots s'ha de dir. Un 25% va seguir la final de l'esdeveniment, amb dades al·lucinants com la de Galícia, que va arribar al 50%. Allà tothom desitjava la victòria de Tanxugueiras cantant en gallec, i no eren els únics: a la resta de l'Estat també tenien molts fans, tants que va resultar la més votada pel públic en un duel amb la catalana Rigoberta Bandini. Però com tots saben, al final ni unes, ni l'altra: la guanyadora també va ser una catalana nascuda a Cuba, la Chanel Terrero, amb una proposta de ball i 'perreo' que està aixecant molta polseguera. Fins i tot els polítics fiquen cullerada, i el Congrés dels Diputats debatrà les votacions a petició d'el grup dels Comuns de Galícia. Tot molt boig.
El resultat final de les puntuacions, com segurament també saben, responia a tres fonts: un vot demoscòpic, el del públic des de casa i el d'un jurat professional. La suma feia saltar la sorpresa: Chanel s'imposava a les favorites. Els experts tenien més pes que els fans, i punt. Automàticament es va muntar la mundial. El clima ha arribat a tal punt que la Chanel ha abandonat les xarxes socials tipa de l'odi que s'escampa sense control. Lamentable. I el que és pitjor: tot per un festival de música, aquest és el gran problema. Ara bé, no tothom s'exalta de la mateixa manera, tot i que ho diguin amb una contundència absoluta. Per exemple, un dels pocs personatges mediàtics que no havia opinat encara: el presentador David Broncano, estrella de 'La Resistencia'. Broncano sembla que no casa amb la cultura mainstream, o millor dit, fa el paperot. Perquè al seu interior hi ha un eurofan, o si més no un benidormfestfan que comparteix la tristor i la ràbia en veure que la seva favorita ha quedat fora. Doncs bé, en David s'ha despatxat.
Broncano, gallec de naixement però criat a Andalusia, entrevistava Ines Hernand, una de les presentadores de la cita i autora d'un acudit molt groller sobre la cançó 'Terra' de Tanxugueiras, allò de "idiomas inventados". Aquesta qüestió no la van posar sobre la taula, però sí el resultat de la votació. "Engaño absoluto, tongo increíble tanto artístico como democràtico, robo de TVE. Me siento robado", li deia entre rialles a la Inés, que no sabia com sortir de la situació. El presentador era com a una piconadora: "Un panel de expertos. ¿Quiénes eran? No tiene ningún sentido. Había unas canciones guapísimas, como la de las chicas gallegas. ¡Cantando en galego, que está guapísimo!". I més: "Nos dicen "podéis votar". ¡Si es que mandé un sms! Podéis votar, pero es un voto sesgado por unos expertos que se han encontrado en un polígono en Fuenlabrada". Molta conya, però la repassada és de traca. I per cert, ja sabem a qui va votar, oi?
EMOSIDO ENGAÑADO
— La Resistencia por M+ (@LaResistencia) January 31, 2022
𝗣𝗮𝘀𝗮𝗿𝗼𝗻 𝗰𝗼𝘀𝗶𝘁𝗮𝘀 𝗲𝗻 𝗕𝗲𝗻𝗶𝗱𝗼𝗿𝗺 #LaResistencia @InesRisotas pic.twitter.com/qLO7VQxTjh
No sabem si Broncano tindrà mai projectes a TVE, però segur que no serà amb aquesta junta directiva. O sí, ves a saber. Ja nos ens sorprendria res.