TVE-Catalunya fa alguns anys que s'ha convertit en l'única autèntica alternativa real a TV3 per als espectadors. Dissolta 8tv, gairebé desaparegut el Canal 33, minimitzada betevé ara amb una dona directora Georgina Ferri... Queda La 2 de TVE en la seva desconnexió en català. Des de Sant Cugat es fan bons productes, potser una mica elitistes la majoria, però tots interessants. Marc Giró, Tània Sarrias, Gemma Nierga, Sílvia Abril... noms que perfectament podrien tenir programa a TV3, de fet molts n'han tingut, i que ara comuniquen en català a TVE. També apareixen bons documentals amb el títol estrany al web "Especials en català". Potser és aquest el gran problema de la desconnexió, que és una desconnexió, que el català hi apareix com quelcom excepcional, gairebé exòtic. En ple 2025 podria crear-se un canal de TVE 24 hores en català sense problema. En qualsevol cas, cal felicitar-se de la qualitat i una mostra és el documental (en català) Dones de la ràdio.

Odette Pinto, TVE
Odette Pinto, TVE

TVE ha coproduït amb La Xarxa i amb TV3 un documental amb els estàndards de qualsevol Sense ficció, 30 minuts o grans documentals de TV3. Amb motiu dels primers 100 anys de vida de la ràdio a Catalunya ha entrevistat  més de vint dones del mitjà radiofònic, vint estrelles: Júlia Otero, Isabel Gemio, Mònica Terribas, Laura Rosel, Elisenda Roca, Adelina Castillejos, Neus Bonet, Pepa Fernández, Sílvia Coppulo, Sílvia Tarragona... noms que han acompanyat la ràdio en català o feta a Catalunya. Isabel Gemio és l'excepció extremenya i només parla en castellà i ha fet ràdio en castellà tot i haver-se catalanitzat el nom per fer-se dir Isabel Garbí en honor al vent mediterrani i fer la seva carrera radiofònica original a Catalunya. Però no grinyola gens la seva presència per la seva influència. Ha causat més sorpresa la confessió d'una altra radiofonista catalana, Àngels Barceló.

Dondes de la ràdio TVE
Dones de la ràdio TVE
Àngels Barceló, TVE
Àngels Barceló, TVE

La Barceló està tancant el seu gran any amb el premi Ondas a 40 anys de carrera, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Salvador Illa, el lideratge heretat del seu matinal a Espanya Hoy por hoy (a Catalunya és tercera rere dos homes, Basté i Ustrell) i l'admiració de la seva filla i el seu exmarit també periodista. Estava tan relaxada davant les càmeres de TV que ha fet una confessió que s'ha fet viral a Instagram. Ara que celebra 40 anys de carrera, quan va començar l'any 1983 a Catalunya Ràdio i a TV3 va haver de mentir sobre una part essencial de la seva formació. Era obvi que per fer tele i ràdio en català calia saber escriure i parlar català. Àngels Barceló va mentir: no sabia escriure català. Vídeo:

Àngels Barceló: "Jo quan arribo a Catalunya Ràdio em pregunten si jo sé escriure català.  Jo sabia parlar català  però jo dic una petita mentida, o una gran mentida, que és que dic que sí. I jo vaig aprendre a escriure català  gràcies als Serveis Lingüístics de Catalunya Ràdio i després de TV3". Barceló l'any 1983 quan tenia 20 anys, no havia après català a l'escola ni a la Universitat ni a classes extraescolars ni enlloc. A Barcelona entre el 1963 i el 1983 va estudiar tot en castellà però va demanar feina als mitjans de comunicació públics de la Generalitat que li van dir que sí, fent els ulls grossos com en tants altres casos. No li van fer ni una prova de català escrit: passi vostè i ja l'anirem ensenyant a apostrofar, escriure amb dièresi o conjugar els verbs correctament. Un pecat original que revela molt. De l'època i de l'Àngels Barceló. Per començar la seva meteòrica carrera de 40 anys va haver de mentir sobre el seu currículum. Total, fa dècades que ja no treballa en català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!