Les televisions tenen els índexs d'audiència diaris. Cada matí es pot comprovar què va anar bé i què no tant, i quins programes comencen a veure una ombra sobrevolant damunt els seus caps mentre n'hi ha alguns que podrien esmorzar amb cava cada dia. Els diaris digitals, també. Però les ràdios viuen relativament tranquil·les durant tres mesos. Fins que arriba el dia dels EGM, esperat per molts, temut per molts altres. Les dades del primer trimestre del 2019 a les ones ja ha arribat. Aquest dimecres hi ha qui somriu i qui li veu les orelles al llop. Entre els primers, sens dubte, el líder absolut des de fa ja molt de temps: RAC1.
L'emissora privada és la ràdio més escoltada en català amb una xifra astronòmica, 865.000 oients diaris, lluny del seu immediat perseguidor, una Catalunya Ràdio que assoleix, però, una bona xifra: 700.000 persones escolten cada dia l'emissora púbica. L'emissora on sentim Basté, Clapés, Om i companyia fa 23 EGM consecutius que lidera aquest rànquing. Els dos bucs insígnia d'ambdues cadenes també són inabastables per la resta. El món a RAC1 amb 642mil oients diaris, amb especial atenció a l'hora més escoltada de Catalunya, la franja que va de 8 a 9 del matí, on la gent que s'està dutxant per anar a la feina, que pren un cafè, que és al cotxe o a punt d'agafar el metro es connecta de manera massiva: 376mil persones. El matí a Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas, fa un excel·lent 555.000.
El tercer en discòrdia és la Cadena SER (332mil oients diaris), seguida de la COPE (200mil). Pel que fa al tercer programa que arriba al podi d'honor, aquest honor correspon al Hoy por hoy de Pepa Bueno, amb 153mil oients, lluny de Basté i Terribas. RAC1 també lidera en la resta de franges del dia, amb especial atenció a La competència dels Òscars (231mil), el Versió RAC1 de Toni Clapés (256mil), l'Islàndia d'Albert Om (155) o el Tu diràs amb Roger Saperas (106). El cap de setmana, Xavi Bundó també lidera amb rotunditat (513mil). Basté ho té clar: "no volem ser els més llestos de la classe. Ens agrada escoltar i convidar els oients a entrar a la nostra gran festassa radiofònica de 24 hores. Intentem ser honestos, sincers i al vostre costat, si voleu. Gràcies per acompanyar-nos faci sol, plogui, hi hagi núvols, nevi, pero sempre torna a sortir el sol".
Pel periodista més escoltat de Catalunya, però, una dada encara és més important: cada dia escolten ràdio en català un milió i mig de persones, només en emissores generalistes: "Això demostra una normalitat de país que no necessita que vingui ningú a sacsejar-lo. Molts castellanoparlants també gaudeixen de la ràdio en català... I no passa res dolent". Un avís contundent a navegants. Qui també fa ràdio en català des del setembre és Josep Cuní. El seu Aquí amb Josep Cuní de la Ser, al dial 103.5 que li correspon a Catalunya, ja té les seves primeres dades de l'EGM. 23.000 oients l'escolten cada matí, una xifra que mica en mica miraran de fer créixer en una franja complicada, dominada pels dos pals de paller de la ràdio en català durant els matins. A més, cal tenir en compte que l'avui inabastable RAC1, als seus inicis, va començar amb 10.000 oients. Temps queda.
Des d'ara, molts prendran nota: què cal millorar i què cal reforçar. Tenen tres mesos fins que arribin noves dades.