La imatge d’Espanya està ensorrada i Josep Borrell ja ha encarregat a 200 diplomàtics la tasca titànica de millorar-ne la reputació. La carta dels 41 senadors francesos que denuncien la repressió contra els líders polítics catalans i les exigències del president de Mèxic a Felip VI perquè demani disculpes per la conquesta del país, són només un parell d’exemples de com veuen l’estat espanyol de portes enfora.

Deutsche Welle

Ara, el ministeri de Defensa, amb Margarita Robles al capdavant, s’afegeix a la paranoia de creure que tothom està contra Espanya perquè sí i ha decidit premiar un llibre que denuncia una mena de complot de Hollywood per enfonsar l’estat espanyol definitivament. El diari ‘El País’ ho recull avui a bastament, fent-ne un relat del tot surrealista, i la xarxa els ha ridiculitzat com mai.

EFE

L’article-denúncia del diari de PRISA es titula “La leyenda negra española que ha difundido Hollywood”, i dona veu a les tesis del militar i historiador Esteban Vicente Boisseau, que és l’autor de ‘La imagen de la presencia de España en América (1492-1898) en el cine británico y estadounidense’, el llibre premiat pel govern de Pedro Sánchez. L’autor alerta que els nord-americans i els anglesos utilitzen el cinema per humiliar Espanya, i posa alguns exemples que fan posar vermell qualsevol amb dos dits de front. Comença amb una pel·lícula de Disney: “El mensaje transmitido en Piratas del Caribe es que robar, torturar y matar españoles, vender, comprar y abusar de mujeres hispanas y saquear no solo está justificado, sino que es un acontecimiento alegre, una auténtica diversión. El film, protagonitzat per Johnny Depp, bé podria haver estat dirigit per un indepe, deuen pensar. A l’escriptor li falta ben poc per demanar que també processin Jack Sparrow per rebel·lió. El relat és tan penós que a la xarxa ja se’n foten:

Però les denúncies d’Esteban Vicente Boisseau recollides per ‘El País’ no acaben aquí. Alerten que els cineastes anglòfons són terribles perquè han mostrat massa vegades les execucions de la Inquisició espanyola en diverses pel·lícules, en contraposició a les que feia Enric VIII al Regne Unit; deploren que el conqueridor Francisco Pizarro sigui tractat de traïdor i no pas d’heroi (“su gesta conquistando con menos de 170 hombres el Imperio inca es desvirtuada”, diuen); i es posen les mans al cap perquè a ‘Ballant amb llops’, Kevin Costner no deixa clar que Espanya va deixar una petjada importantíssima a Califòrnia, Florida, Nou Mèxic i Texas durant els anys de la colonització d’Amèrica.

Ballant amb llops

GTRES

I acaben amb una proclama que Inés Arrimadas no dubtaria a titllar de supremacista si la fes un català: “Los filmes no hacen justicia al papel de los españoles, que pusieron fin al canibalismo”, dels nadius americans. Els ha faltat exigir un agraïment per haver-los "civilitzat". Tot plegat, una maniobra de “tergiversación” que només busca, segons ells, acabar amb l’hegemonia d’Espanya al continent. Com si encara hi pintessin res a l’altre costat de l’Atlàntic.