La setmana, per a la magnífica i emblemàtica presentadora catalana, Elisenda Roca, no podia començar de la millor manera. La periodista tornava aquest dilluns a La 2, 25 anys després del seu mític Cifras y letras, per substituir Juanjo Cardenal i ser, a partir d'ara, 'la veu' del concurs Saber y ganar que presenta des de fa segles, i amb l'èxit del primer dia, l'immortal Jordi Hurtado.

Com ella mateixa deia en la seva estrena, "todas las mariposas del mundo, pero muchas ganas de empezar y naturalmente, de jugar".

Roca tenia papallones a la panxa de l'emoció abans de començar aquesta nova etapa professional. Però li ha durat poc. De fet, les papallones aquest cop han fet el camí invers de l'habitual i han tornat a l'estat de larves indigestes, capolls que han remogut l'estómac de la presentadora quan ha vist què ha passat en un carrer de Madrid.

Perquè allà hi ha un carrer que torna a lluir orgullós el nom d'un feixista vomitiu, el fundador de la Legió espanyola, el General Millán Astray. L'ajuntament de la capital espanyola, presidit per Martínez Almeida, ha executat la sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que obligava a tornar a posar la placa en memòria seva, després que el PP, Vox i Cs votessin en contra de la decisió de Manuela Carmena i el PSOE, que va canviar-ho fa un temps i ho va rebatejar pel de 'Maestra Justa Freire'.

Inés Arrimadas i Martínez Almeida

És a dir, han aconseguit eliminar qualsevol rastre d'una dona que va desenvolupar metodologies educatives renovadores, una de les poques mestres que va donar classe en una escola masculina, una pedagoga que després de la Guerra Civil va ser engarjolada després de sotmetre's a un consell de guerra i va passar dos anys a la presó de Ventas, i posar-hi en el seu lloc... Millán Astray. Tot en ordre.

Operaris de l'ajuntament de Madrid han començat aquest dimarts a recol·locar les plaques amb la denominació del carrer, cosa que han fotografiat diferents veïns de la zona. Era qüestió de temps. I el carrer de Millán Astray no serà l'únic que tornarà a aparèixer. També ho faran Caídos de la División Azul i  Hermanos García Noblejas.

Justa Freire / Millán Astray

I Elisenda Roca, com qualsevol amb dos dits de front, al·lucina: "¡Decidme que no es verdad!". La seva reacció en veure la nova immundícia de la dreta a Madrid és totalment comprensible.

Però ja l'avisem que si no vol indignar-se encara més, que no llegeixi les abjectes paraules de la Plataforma Patriótica Millán Astray celebrant la recol·locació de la placa del seu heroi: "España es un Estado de Derecho y la Justicia ha vencido a la arbitrariedad y al odio; por eso deseamos enviar hoy un mensaje de reconciliación hacia toda España, porque es lo que habría hecho nuestro Fundador de vivir en la España actual, muy sometida a odios y tergiversaciones interesadas"...

Lamentablement, estimada Elisenda, sí que és veritat... Si algun dia anem a viure a Madrid, ja sabem a quin carrer no buscarem pis.