Aquest dissabte a la nit se celebra el Festival de Eurovisió 2024, que tindrà lloc a Malmö, Suècia, amb Nebulossa com a representant d'Espanya. El grup valencià interpretarà el tema 'Zorra', una cançó que ha conquerit cors des del seu triomf en el Benidorm Fest i s'ha convertit en un himne feminista. 

El cert és que aquesta edició ha aixecat moltes expectatives, molt en la línia de l'ocorregut l'any passat amb Chanel, que per cert va aconseguir el millor resultat d'Espanya en dècades. Encara que si hi ha una edició que en el seu moment va congregar milions d'espectadors davant el televisor, aquesta va ser la de 2002. Aquell esdeveniment va tenir lloc a Tallinn, Estònia. I qui va representar Espanya va ser Rosa López, guanyadora de la primera edició d'Operació Triomf, de la qual van sortir altres artistes reconeguts com David Bustamante o David Bisbal. El fet que el representant sortís del talent show va ser una novetat que va revitalitzar la passió dels fans per l'event.

'Triunfitos' que no van triomfar en sortir d'OT

Tanmateix, la carrera de Rosa ha estat molt diferent a la de Bustamante o Bisbal. Ja ho va dir Manu Tenorio, un altre dels integrants d'aquell primer elenc de joves promeses de la música. "Tampoc no pots pretendre guanyar un concurs i que a partir d'allà ja tinguis un carnet vitalici de cantant i d'artista". I quina raó tenia.

Durant els primers anys després de sortir d'OT, Rosa va tenir certa repercussió. Però amb el pas del temps va anar perdent pes al món de la música. Va arribar fins i tot a demanar feina en alguns mitjans de comunicació.

Un altre concursant d'aquella edició d'OT que tampoc no va aconseguir consolidar-se entre els artistes més populars va ser Francisco Javier Antón, més conegut com a Javián. Va participar en el reality amb tan sols 27 anys. Va formar part d'un grup com a guitarrista abans d'entrar a la famosa acadèmia. "Quan vaig entrar en el càsting portava un temps en una orquestra i em vaig veure davant un grup de persones que portaven tota la vida cantant. Un concurs de cantants i mi no era cantant, allà comencen els meus traumes, els meus complexos... Pensar que era el pitjor", va explicar el mateix Javián a 'OT: El reencuentro'.

Javián RTVE
Javián RTVE

Javián viu ara la música recorrent pobles d'Espanya amb diferents bandes de rock

Va treballar en tot el que va poder, però la seva passió sempre va ser la música, concretament el heavy-metall. "Jo era heavy fins a la medul·la, però a OT no em va quedar més remei que posar-me al vestit d'un cantant llatí per mantenir la meva continuïtat", va detallar Javián. La seva trajectòria en el programa va ser la més curta. Fins i tot un company li va arribar a dir que no va entendre com el van agafar. "Un company em va dir 'no sé per què t'han agafat a tu, tu no hauries de ser part d'això', em va clavar un punyal al cor, però en el fons sabia que era veritat". "Per a mi OT va ser morir i néixer en la mateixa existència. Al principi estava traumatitzat i no volia sortir al carrer, tenia pànic. Va ser una experiència tan forta que en el dia d'avui encara em costa digerir", va explicar el cantant.

Javián efe
Javián efe

Ha viscut l'èxit de la fama, però també ha tingut la caiguda. Va formar part de Fórmula Abierta juntament amb Geno, Álex i Mireia, però el grup no va tardar a dissoldre's. Després d'això Javián va acabar els seus estudis d'enginyeria tècnica industrial en la branca d'electrònica i va començar a col·laborar amb bandes de rock. Paral·lelament va treballar en diversos musicals i va concursar en coneguts realities. Va obrir els seus propis negocis. Destaquen les dues gelateries situades a Punta Umbría, Huelva, i que manté des de fa més de 15 anys. "Els meus objectius són quatre: ser feliç, no separar-me de la meva família, de Sevilla i de la música", va narrar. En l'actualitat és professor de l'Escola d'Artistes de Sevilla i toca a tres bandes de rock. Amb elles visita diversos pobles d'Espanya per tenir ingressos de la música.