Primer va ser el finançament de Ciutadans. A mitjans de l'any passat, Euskal Telebista (ETB) va estrenar un programa en castellà de documentals, 360º. Van començar forts amb un tema sucós: 'Operación Ciudadanos. ¿Qué hay detrás?', on intentaven donar respostes a aquesta i d'altres preguntes compromeses: Com es finança el partit d'Albert Rivera? A quins interessos serveix? Un reportatge on es van sentir frases com "Ciudadanos es la palanca para mover al PP a posiciones que interesan a los lobbys". "Es un partido oportunista". "Albert Rivera es un lagarto de V".
Després vindria "Los tentáculos de Interior", posant llum a una altra part fosca de la política espanyola, les clavegueres de l'Estat. Mitjans còmplices del ministeri de l'Interior pagant amb fons reservats espionatges il·legals. Van ser els primers de molts treballs periodístics d'una repercussió considerable, amb una bona acollida per part de l'audiència basca... i la no basca. Molts catalans van veure per internet el que els bascos van veure a la seva televisió, el documental “La Monarquía: un negocio rentable”, una feina que a l'equip encapçalat per la directora i presentadora Eider Hurtado els va portar molts problemes a l'hora de preguntar en veu alta: "¿És la monarquia un negocio familiar? ¿A cuánto asciende su fortuna?":
¡Llega el estreno..! Este próximo domingo 28 arrancamos fuerte la nueva temporada de reportajes 360º con “La Monarquía: un negocio rentable” A las 22.10h en ETB2 @euskaltelebista @Baleuko pic.twitter.com/Dj0TuDBfUa
— Eider Hurtado (@EiderHurtado) October 22, 2018
Una tasca periodística que parlava obertament dels comptes ocults de Joan Carles i companyia, de Suïssa i de negocis als països àrabs, emesa mentre a TV3 s'oferia un programa sobre residus plàstics. Molt més afinats que la televisió pública catalana van ser també el passat novembre, amb "Torturas: el crimen mejor escondido", un documental esfereïdor sobre com Espanya ha torturat detinguts, ocultat les tortures i premiat els torturadors, quan Catalunya encara es dolia dels cops de porra de l'1-O.
Probablement siguin el programa que millor trien els temes i que fa una feina més pertinent a l'hora d'oferir els seus reportatges, acord amb la realitat. Notable va ser també el treball realitzat a "La cara B del ejército español" amb voluntat d'ensenyar les interioritats dels militars a Espanya i l'opacitat de l'Exèrcit. I ara han tornat a anar un pas endavant d'altres cadenes autonòmiques. Diumenge estrenen ‘Las cuentas pendientes de la Transición española’, on es pregunten "¿Hasta qué punto quedó el franquismo “atado y bien atado?". Un 360º on respondran, entre d'altres, un dels homes clau, l'exministre Rodolfo Martín Villa, el creador i expresident de l'Audiència Nacional, Rafael Mendizabal, l'exministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo o una de les fundadores d'Izquierda Unida, Cristina Almeida.
¿Hasta qué punto quedó el franquismo “atado y bien atado?
— Eider Hurtado (@EiderHurtado) February 19, 2019
En @360Grados_ETB investigamos ‘Las cuentas pendientes de la Transición española’
Responden, entre otros, el exministro MARTIN VILLA o R.Mendizabal, creador de la AN.
Este domingo, 22.15h en ETB2 #360transición pic.twitter.com/bia2UrfcGK
Quan la ultradreta a Espanya agafa força i els nostàlgics del franquisme estan més a la vista que mai, el programa de la tele basca es pregunta com es va tancar la dictadura de Franco. Què veuran els espectadors? Per exemple, que gairebé la meitat dels últims ministres franquistes van passar a ocupar llocs de privilegi a grans empreses, que hi va haver cognoms que a dia d'avui encara figuren entre les famílies més riques de l'estat o que jutges franquistes van seguir exercint en llocs destacats als tribunals que es van crear durant la Transició. Un documental necessari que novament ve de la mà de 360º i ETB.