Ferran Adrià és, encara avui, el millor cuiner del món. Per influència, per com ha canviat la manera d'entendre la cuina a tot el planeta, segueix estant insuperat fins i tot 14 anys després de deixar de cuinar. Alfred Hitchcock no ha parat de ser el millor director de cinema pel fet de deixar de fer cinema i estar mort. Encara ara influeix en els nous cineastes. Com Ferran Adrià. Aquesta setmana el seu germà, Albert Adrià, ha estat proclamat el segon millor xef del planeta, deixant evident que l'ombra del millor, Ferran, perviu. Aquesta setmana el diari ABC l'ha entrevistat per parlar del Barça. I li ha servit d'excusa per parlar d'El Bulli. Un dels mites del restaurant de Cala Montjoi era la impossibilitat de tenir taula sense reserva prèvia. Molts famosos es consideraven prou importants per trucar a Ferran Adrià i demanar-li de colar-se a la llista, i el xef sempre va dir que no excepte a un. Quin VIP de Barcelona era l'únic a qui, per admiració, Ferran Adrià sempre va dir que tenia taula?
Ferran Adrià: "Me negué a abrir un restaurante en el Bernabéu. Había una parte que, siendo culé, no me resultaba fácil. En el City no hubiera pasado nada, pero en el Bernabéu... También es cierto que ya me estaba retirando. Los jugadores del Madrid venían poco a 'El Bulli'. Alguno vino y le atendimos bien. Pero si no reservabas con tiempo, ya te podías llamar como te llamaras. Había una demanda de 2 millones de personas. El único que siempre tenía mesa seguro era Cruyff. Le admiraba mucho. Es el Steve Jobs del fútbol. El único que ha sido grande jugando y entrenando. Y cambió el fútbol". Ni Florentino, ni el president del govern espanyol, ni Felip i Letícia. L'únic que sense reserva dinava a El Bulli era un tal Johan Cruyff.
Hi ha una gran veritat, i és que els VIP no anaven a El Bulli perquè es creuen semideus i no accepten fer una cua. Quins jugadors del Barça van dinar a El Bulli?: "El Bulli' no era un restaurante de famosos. Los famosos no reservan con un año de antelación. Pero de los que venían, por ejemplo, a Pep Guardiola le gusta mucho comer. Xavi, Txiki Beguiristain. A Johan le empezó a gustar la gastronomía al final. Y a quien también le gusta comer es a Messi. Un día le cocinamos una escalopa napolitana, que es el plato que más le gustaba, con tomate y queso. Nos lo pasamos pipa y fue muy bonito. Le admiro como futbolista y como persona. Tiene una estructura intelectual enorme". Ferran Adrià, que ha inventat l'oliva esferificada, cuinant una vulgar escalopa. Els dos genis cara a cara, Leo i Ferran.
Ferran Adrià voldria cuinar per a un talent jove, no Elionor, de 19 anys, sinó Lamine Yamal, de 17: "Lo que está haciendo Lamine no lo hizo a su edad ni Messi, que para mí es el más grande. Hay que esperar, pero ser nombrado el mejor joven en la gala del Balón de Oro y el octavo mejor jugador del mundo,con 17 años es una locura". Que reobri per un dia. Grandiós Ferran, el que li va dir que no a Cristiano, a Florentino o a Joan Carles.
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