França guanya Eurovisió Júnior sota sospita. La candidatura francesa de la petita Valentina J’imagine s’ha interpretat en playback en una competició on els artistes han actuat des dels seus països pel coronavirus. La victòria franca ha rebut tota mena de crítiques des de les xarxes socials, de la mateixa manera que Bielorússia, Geòrgia i Rússia, que també han simulat cantar les seves cançons. Per la seva part, Kazakhstan i Espanya han completat el podi, un segon i tercer lloc respectivament.
El festival no seria res sense un bon eurodrama. Les dificultats de produir un espectacle en remot van obligar a l’organització fa uns mesos a establir unes pautes comunes perquè els participants poguessin gravar les seves actuacions des de casa i competir-hi en igualtat de condicions. No obstant això, una tercera part d’aquestes han vulnerat les normes. Ni la Unió Europea de Radiodifusió ni la televisió amfitriona TVP s’han pronunciat sobre aquest fet que ja ha posat en dubte el format.
Enguany, una dotzena de televisions s’han batut a Varsòvia en una edició atípica per a endur-se el micròfon de vidre. Després de la tornada de RTVE al concurs l’any passat, en aquesta ocasió, la cadena pública de l’Estat ha apostat fort amb la sevillana Soleá Fernández, membre d’una de les famílies més rellevants del flamenc espanyol, los Farruco. El seu tema Palante, una proposta de pop urbà per a animar a Europa en aquests temps tan difícils, era la cançó preferida dels eurofans
L’artista de 9 anys ha estat la segona més votada pel públic, però la seva veu no ha destacat entre els experts, que l’han classificat en un sisè lloc. En total, 133 punts i una posició agredolça tot i partir com la favorita en totes les enquestes. Des d’aquest divendres passat, els espectadors han pogut enviar els seus punts, escollint les seves tres opcions predilectes, i inclòs han pogut votar pel seu propi país. L’altra meitat de les puntuacions l’ha repartit un jurat professional de cada emissora.
La gala ha començat amb la clàssica desfilada de banderes i diverses connexions per satèl·lit amb els competidors. El programa també ha volgut retre homenatge als diferents col·lectius que continuen lluitant contra la pandèmia de la Covid-19 mitjançant les postals que han precedit a cada melodia. Abans dels resultats, però, el guanyador d’Eurovisió 2019 Duncan Laurence i les vencedores poloneses Roxie Wiegel i Viki Gabor han presentat una versió íntima de la triomfal Arcade.
Sorprenentment, Catalunya s’ha colat en el certamen. Ho ha fet en la posada en escena de la guanyadora, on la representant del país gal ha viatjat pels principals monuments europeus, entre els quals, la Sagrada Família de Barcelona, fins a arribar a la Torre Eiffel de París. Tanmateix, el 2009, el club de futbol més important del Principat, el Barça, també va gaudir del seu moment estel·lar en la cançó d’Armènia Barcelona, una composició dedicada a l’entitat esportiva de Joan Gamper.