Ara que acabem de tenir una nova mostra de la bilis que genera l'independentisme en bona part de les espanyes, ara que l'escàndol del CatalanGate ha tornat a fer aflorar les misèries d'un estat que sempre ha tingut en l'independentisme una pedra a la sabata, el tema està mostrant les misèries d'uns quants, pensadors, polítics, mitjans de comunicació i defensors de les llibertats que ara, com que la cosa va de esos catalanes indepes, es posen de perfil, amaguen el cap sota terra o directament, miren cap a una altra banda. O això, o no saben on mirar, que ve a ser el mateix.

Pancarta de Junts en el Senat contra el CatalanGate

Qui aquests dies està deixant retratat més d'un és Gonzalo Boye. L'advocat de Puigdemont, de manera contundent en aquest diari, escriu articles d'opinió que són com bofetades a la cara dels hiperventilats patriotes espanyols. Sense anar més lluny, el passat divendres escrivia: "Ara que es coneix la intensitat de l'espionatge practicat a través de l'aplicació Pegasus i com això ha estat orientat a vulnerar els principals drets d'aquells sindicats com a enemics, els independentistes catalans, el seu entorn i fins i tot la seva defensa, és un bon moment per reflexionar sobre dos temes que crec són la clau de tot aquest criminal assumpte: quins són els límits del nacionalisme espanyol a l'hora de reprimir les minories nacionals es tracta i d'on han sortit tots els diners que aquest delictiu espionatge ha costat. Si el dret a la intimitat, el dret al secret de les comunicacions, el secret a la vida privada, íntima i familiar, així com, en diversos casos, el dret al secret professional de periodistes i advocats, amb implicació directa al dret de defensa, no són drets respectables per a un sector determinat del nacionalisme espanyol llavors bé es pot preguntar quins són els drets que realment estan disposats a respectar?". Pam. Es pot dir més alt, però no més clar.

Gonzalo Boye / Universitat de Vic

Evidentement, la qüestió del CatalanGate està provocant molts mal de caps, moltes redaccions col·lapsades amb redactors en cap a punt d'implosionar, molts dubtes existencials en mitjans de les espanyes, molta angoixa per decidir què es diu i sobretot, com es diu, sobre el flagrant espionatge a l'independentisme. Boye s'ha fet ressò de tres publicacions de tres mitjans espanyolsEl Español diu 'El CNI no ha pedido nunca permiso al juez para espionajes masivos como el del 'caso Pegasus''. El País, 'El espionaje a independentistas fue individualizado y con control judicial'. I un tercer titular: 'Un intermediario de Pegasus facilitó un sistema de espionaje a 'las cloacas' policiales de Rajoy'. I l'advocat fa una anàlisis demolidora: "Noto cierto desconcierto... igual la única forma de aclarar esto es con una "investigación efectiva"":

Comentari brillant de Boye que la xarxa ha comentat àmpliament:

Un Boye que també recorda què ha dit el president Puigdemont sobre aquesta qüestió: "Comença a haver-hi cacofonia en les versions filtrades a la premsa espanyola. Això de l'espionatge massiu-individualitzat deu constar al diccionari de la novaparla, perquè en el nostre és una contradicció com una casa de pagès...":