L'escena mediàtica de Catalunya no veia venir la magnitud del fenomen quan Laura Escanes va ser anunciada com una de les noves cares de TV3. L'interès, però, va ser màxim des del primer moment per diversos factors que aquí ens ocupen.
El primer: el programa que ella conduiria és un 'reality', la qual cosa no s'estila gaire a l'àrea i ja només per això s'incrementava l'interès suscitat per triar-la a ella com a cara visible. El segon: el format no estava pensat per emetre's en la televisió lineal, donat que només ha estat accessible a 3Cat, la plataforma a l'estil Netflix que la Corpo estrenava el passat octubre. El tercer i, potser, un dels més destacats de cara a l'audiència: Escanes havia de preparar-se per a fer la feina parlant en català. I no només això, sinó que fer-ho molt i molt bé. Tothom pendent de qualsevol relliscada.
Això després d'una llarguíssima etapa en què pot presumir d'haver-se convertit en una de les 'influencers' amb carrera més prolífiques de tot l'Estat espanyol, però que destaca per haver fet carrera —i viure— fora de les fronteres de la seva terra i, per descomptat, ser coneguda per parlar castellà. L'oferta no era rebutjable, però. No només per l'alegria de posar-se al capdavant d'un espai televisiu, que probablement era un dels seus somnis quan va començar a estudiar el grau de Periodisme a la Blanquerna, sinó per qüestions de money money. Segons les dades que ofereix el portal de transparència de la tele pública catalana, la jove s'hauria emportat entre 45.000 i 50.000 euros per gravar els vuit capítols de La travessa. Cal dir que això pot ser només calderilla per a ella, però qualsevol mortal mataria per una xifra així. Qui sap.
Sigui com sigui, la Laura s'havia de posar les piles per evitar les crítiques. Però, desmarcar-se dels judicis de l'espectador tipus de TV3 ha estat pràcticament impossible. S'espera d'ella la perfecció i això, diuen alguns, que no hi és. No només pel que fa a la seva labor de presentadora, que pot agradar més o menys, sinó que es critica amb ferocitat la seva manera de parlar el català. Que el parla, i això ja és molt important. Més partint del fet que ningú s'esperava que fos Pompeu Fabra, i que en realitat tot vindria a formar part de l'estratègia de la CCMA per apropar-se a la joventut i evitar la ranciesa de productes que cada vegada s'apropen més a caducar-se. Els ha sortit bé: el 'reality' d'Escanes ha estat el més vist durant setmanes. Amb tot, a qui fins fa poc era nòvia d'Álvaro de Luna se l'ha posat en entredit per un accent barceloní marcat que grinyola als qui esperen que els rostres de la pantalla petita serveixin d'exemple en matèria de difusió lingüística.
Ha estat arran d'això que, des de l'equip d'ElNacional.cat, hem volgut conèixer com ha rebut ella totes aquestes opinions. A l'esdeveniment d'emissió de la final del concurs al Teatre Victòria, ens ho explicava. "Hi ha dies que m'és bastant igual i altres que és com una sensació d'impotència. Hi ha de tot. Hi ha crítiques al meu català si no és supercorrecte i perquè parlo català al meu Instagram. Depèn de com et despertis, et pot sorprendre cap a un lloc o cap a l'altre".
Àgil, se'n surt il·lesa sense dir massa però dient prou. Conscient que la criticaran faci el que faci. A seguir.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!