Ferran Adrià és un dels genis que tenim a casa nostra que han esdevingut universals. És un dels mites vivents sense discussió, el que va fer a El Bulli és història de la gastronomia, de la cultura, de la humanitat. La seva innovació, la seva ment imaginativa, el seu talent entre fogons, la seva creativitat i el seu llegat a una pila de xefs que han vingut després que ell és inabastable. Venerat merescudament, mestre absolut, els seus plats, obres d'art, romanen per sempre en la memòria d'aquells que algun dia van tenir la sort d'anar al seu icònic restaurant de la Cala Montjoi a gaudir d'un menú degustació.

DL u408148 001
Ferran Adrià / GTRES
el bulli adria
Ferran Adrià a 'El Bulli'

L'emblemàtic restaurant, obert entre 1962 i juliol de 2011, ara reconvertit en museu gastronòmic, El Bulli1846 d'El Bulli Foundation, va ser conegut internacionalment per la seva tasca i innovació gastronòmica, distingit amb quatre estrelles Michelin i considerat el millor restaurant del món els anys 2001, 2006, 2007, 2008 i 2009, va ser un dels locals més carismàtics i imprescindibles de Catalunya durant tot el temps que va estar obert. Llistes d'espera de més d'un any, i un aconteixement pels comensals cada cop que arribava el dia que per fi podrien seure a les seves taules i meravellar-se amb els plats sortits de la ment privilegiada d'aquest visionari... Però es veu que per un presentador, i xef com ell, no és suficient. De qui parlem? De David de Jorge, conegut televisivament com a Robin Food, que ha presentat diferents espais de cuina a la petita pantalla i que quan el van cancel·lar va dir: "‘Robin Food’ era un programa fresco, divertido e irreverente a tope. Para chulo mi pirulo. Que venga alguien y lo iguale, si tiene huevos. Ja es veu la finezza que gasta.

david de jorge
David de Jorge, 'Robin Food'

I és que en una entrevista per la Cadena SER s'ha quedat a gust. I no després d'haver menjat a El Bulli. Unes paraules on tot i valorar la importància d'aquell restaurant i la cuina de Ferran Adrià, ha anat deixant bufetades a mà oberta: "ahora está como súper de moda reivindicar el paso por El Bulli. La gente va allí a ver las inscripciones de los nombres y todas estas movidas y yo estoy súper orgulloso de no haber ido al Bulli, joder"... Curiós motiu d'orgull. N'hi ha més: "Esto seguramente sea un titular para ti, pero es que es cierto. A todo el mundo se le llena la boca y realmente yo soy consciente de la aportación y de lo que ha significado Ferran Adrià para la gastronomía del siglo XX, pero igual que ha hecho mucho bien también ha hecho mucho mal. Yo es lo que opino".

ferran
Ferran Adrià a 'El Bulli'

Un Robin Food que parla després d'haver anat a menjar allà, però ha deixat caure un elogi enverinat. Una de freda i una de calenta. La de calenta: "Y yo estoy súper orgulloso de haber estado en su casa comiendo, de haberle conocido, de conocer a gente que ha pasado por esa gran casa que es El Bulli, pero", i aquí ve el però, la de freda, "también estoy súper orgulloso de no haber estado allí y de ser hijo del sofrito, del rascar el culo de la cazuela y de no saber manejar un sifón. Que manda cojones, pero qué quieres que te diga con 53 años recién cumplidos, te lo digo como lo siento con todos los respetos para Ferran y para lo que significa la corriente bulliana y toda esta movida, que es acojonante, pero...pero yo estoy en la memoria de Hilario y de otras casas tan acojonantes como elBulli", sentencia en referència a Hilario Arbelaitz, xef del restaurant 'Zuberoa' a Oiartzun (Guipúscoa).

El xef, fa poc, ja es va quedar a gust parlant de Masterchef Celebrity, dient que no l'han convidat mai, ni falta que li fa, perquè considera que “Son unos lilas. Allí van los cocineros estrellados con su sifón debajo del brazo y yo soy cocinero de delantal, sartén y cabeza de ajos, un poco como ese jabalí que se mete en la ciudad y hociquea en los contenedores de basura dejando todo hecho un cristo. No soy nada cuqui, así que hacen bien en no llamarme”. Potser algú li hauria de dir a De Jorge que el Ferran, per fer tot el que va fer amb la cuina de avantguarda, abans va mamar molta cuina de sofrito y rascar el culo de la cazuela, com ell diu, i que sempre ha defensat la grandesa de la cuina tradicional.