L'univers de TikTok ja s'ha consolidat com un espai lliure per crear contingut de tota mena i de qualsevol persona. Tothom pot opinar, ensenyar o fer el que vulgui amb la possibilitat que es viralitzi o no a la xarxa, però, sempre amb l'opinió pública a sobre. Aviat et pots convertir en tiktoker gràcies als seguidors i milers de reproduccions, un objectiu que no requereix ni d'estudis ni coneixements. La gran sort de molts joves: convertir-se en famosos sense picar massa pedra i fent vídeos per internet. Sembla estrany, però és cert, es converteixen en famosos gràcies a nosaltres. La magnitud de la seva repercussió és grandiosa, per això, cada vegada que alguns d'ells obren la boca poden ser o aplaudits o ensorrats pel públic. I curiosament, sempre sobresurten els que més la pifien. Convertir-se en un ídol de masses és senzill, convertir-se en un bon referent ja és més complicat.
La vida de la majoria de Tiktokers es resumeix en regals i viatjar i per molts d'ells, sembla que cada vegada que surten de la seva ciutat sigui una aventura per explicar. Per si no en tenien prou amb tots els beneficis i oportunitats que viuen, ells encara se senten amb la llibertat de queixar-se per cada inconvenient. I no estem parlant de complicacions feixugues, n'hi ha que en viatjar a Barcelona pateixen un xoc cultural important i per a ells incoherent: topar-se amb el català. Qui ho diria, que estrany és arribar a l'estació de Sants i trobar-se les indicacions en català no? Doncs bé, si per molts és una ximpleria o una autèntica obvietat, per alguns joves del TikTok les suposa tot un món desconegut, situacions com aquestes els obliguen a pronunciar-se pel seu perfil. Com és el cas d'Alex Garcia, un tiktoker amb gairebé un milió de seguidors que s'ha vist amb la necessitat de queixar-se sobre Barcelona i la seva llengua: el català.
El jove de Granada comença a gravar-se en arribar a la capital catalana, ja que es troba un problema enorme, extremadament complicat per resoldre: no sap comprar-se un bitllet de metro que està tot en català. Ups, sorpresa. Indignat grava les pantalles d'una de les màquines de l'estació i mostra com a la pantalla hi fica: Abonament recurrent, T-jove, T-casual, però clar, ell no entén ni àpex del vocabulari tan complex. Ni tan sols sap espavilar-se i buscar com canviar l'idioma entre les múltiples opcions que s'ofereixen a la pantalla. Alex Garcia ja adverteix al vídeo que no vol ofendre a ningú, ell tan sols vol donar la seva opinió, el que no sap és que les seves paraules no tenen ni cap ni peus."Yo creo que por lo menos estaria bien que lo pusiesen en castellano de bajo. Y hago este video porque ya me he comprado un billete y estoy donde no tengo que estar... Como no es cara Barcelona..." La cirereta del pastís arriba quan el jove també s'indigna sobre l'ús del català, inclús a restaurants. "Es que luego voy al restaurante y me siguen hablando catalan. Hermano entre que soy sordo y no me entero, las llevo todas" Vejam si viatja a la Xina, a veure si es dirigeixen a ell amb espanyol o no.
Els comentaris del vídeo no tenen cap mena de desaprofitament. Aviat li deixen per escrit que tota la seva indignació no té ni cap ni peus. Si viatges a Catalunya, el més comú és que et parlin català i és que, inclús, n'hi ha que s'han sorprès sobre la seva experiència, ja que, cada vegada, hi ha més catalans que enyoren més la nostra llengua en restaurants o serveis de cara el públic. "Qué suerte un restaurante que te hablen en catalán, a mi me cuesta encontrarlo." comenta un usuari. El que per a molts de nosaltres és un cop de bona sort, per a ell ha estat un malson. És curiós. La resta de comentaris aviat li troben la solució al seu gran problema, tan senzill com canviar l'idioma, així de fàcil. 50 000 reproduccions i més de sis-cents comentaris que li deixen clar el següent: a Catalunya, català.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!