Lamentablement per tots els amants de la cultura, i especialment, pels mateixos professionals que s'hi dediquen, de les primeres decisions que es van prendre quan va esclatar la pandèmia van ser els tancaments de teatres i cinemes i l'aturada de les gravacions de sèries i pel·lícules. I molt ens temem que, malauradament, quan tot aquest malson acabi, dels darrers en tornar a la seva activitat 'normal' del dia a dia, seran precisament els teatres, i per extensió, els actors i actrius.
Obres suspeses, treballs aturats i una situació complicadíssima en un col·lectiu que sovint les passa magres per tirar endavant projectes i creacions. El sector cultural, excepte comptades excepcions, ha de remar i remar per fer-se un forat. I la crisi pel coronavirus està passant una factura que ja veurem si triguem molt en refer-la. I ara, els que han alçat la veu són dos magnífics intèrprets i autors que van coincidir el 2003 a la Sala Becket amb Do'm, drama en tres actes, d'Enric Casasses, Gemma Brió i Ivan Benet.
A Iván Benet fa anys que el veiem damunt els escenaris. Actor en més de quaranta obres (L'habitació del costat, Esperant Godot, Juli Cèsar...), també l'hem vist en sèries com Nit i dia, El Crack o Ventdelplà. Confinat al barri de Gràcia, el darrer que li hem vist va ser divendres passat a TV3, a la pel·lícula Èxode:
A la Gemma Brió la podem veure els dilluns a Les de l'hoquei, en el paper de l'Olga Terrats, la mare d'una de les protagonistes, la Berta, la capitana del femení del Minerva. Fa anys, però, que és una actriu a la que hem anat veient, des d'aquella inoblidable 'Anna Aiguader' al Poble Nou de l'avui plorat Josep Mª Benet i Jornet. Ara que no hi ha teatre, la poden gaudir d'una obra excel·lent escrita per ella mateixa, Llibert, en aquests dies de confinament a casa. "Esperem retrobar-vos amb les sales plenes quan s'acabin aquests temps estranys. Visca el Teatre!", escrivia ella mateixa emplaçant a veure l'obra:
Ara, tots dos han mostrat el seu enuig pel que veuen dia sí, dia també, precisament, a TV3. Concretament als Telenotícies.
En condicions normals, els actors sempre han lamentat la diferència de temps dedicat als esports i el dedicat a la cultura. Quan hi ha Lliga o Champions, ja poden esperar asseguts. Però que en temps de coronavirus, quan no hi ha ni esdeveniments esportius ni culturals, segueixin pel mateix camí, els ha fet dir prou:
Aquests dies tristos, la preponderància al TN de la secció d'esports per sobre de la cultural m'irrita profundament. Parlen de dates concretes sobre la possible represa de competicions de futbol o MotoGP mentre la precarietat —fonda— del nostre sector queda invisibilitzada.
— Ivan Benet (@ivanbenet) 7 de abril de 2020
A mi també m'irrita molt
— Gemma Brió (@gemmabrio) 7 de abril de 2020
Una dada al TN Migdia d'avui. Temps dedicat a la cultura: 2 minuts i 15 segons (una notícia d'una coral). Temps dedicat als esports: 9 minuts i 50 segons... Potser tenen raó.