La nit prometia. Marc Ribas ens proposava un repte engrescador a 'Joc de Cartes'. Engrescador i més català que el pa amb tomàquet: trobar el millor esmorzar de forquilla, en aquest cas al Vallès Oriental. Vaja, que estàvem salivant amb la proposta. Més encara amb un petit premi afegit per a la seva audiència fidel, patidora i tranuitadora: TV3 havia avançat l'hora del concurs a les 22:00h, cosa que et permet anar al llit a una hora més decent. Què podia sortir malament? Doncs vet aquí que, un cop acabat l'episodi, més d'un va necessitar d'empassar-se tres litres d'aigua per acabar amb la secor a la boca. De l'ensurt, és clar.
Val a dir que, com sempre repetim, fer el càsting i trobar els competidors adients per a cada entrega és fotudíssim. I en el cas dels famosos esmorzars de forquilla va passar exactament el mateix. De la tria de 4 restaurants que presumien d'aquesta tradició només en vam veure un, el més senzill i humil: el de l'Asun Boix i les seves ajudants ploraneres a Aiguafreda, El Nou Desmai. Una altra cosa, és clar, és que no lluís tant com d'altres aspirants amb enorme tècnica, idees trencadores i molta 'mili', però que no han servit un d'aquests esmorzars en sa vida, Hulio. Parlem del guanyador de la nit: el Bar Baena de Miquel Vila a Canovelles. Bé, sempre que no considerem presentar núvols amb foie, tomàquet de gaspatxo esferificat o un tàrtar de fuet com a substituts del segle XXI d'el cap i pota o una truita com Deu mana. Exactament el que vam veure al Baena: un lloc on anar a dinar o sopar amb aires d'estrella Michelin, però que l'alba no l'han vista mai de la vida.
Bé, sent justos direm que els horaris d'apertura i servei de 3 dels concursants, l'esmentat Baena, el Sisquartos de Jordi Conill a Sant Feliu de Codines (el torraco*** de la nit per aclamació popular, tot i que sovint no li mancava raó) i La Gran Olla d'Annabel Lleonart a Granollers no casen amb la categoria central del programa. Però, d'acord, acceptarem la llicència per tenir la festa en pau. Ara bé, entrant en detall hi ha coses que no tenen defensa possible. Per exemple, que al Baena presenciéssim la clatellada més bèstia de la història de 'Joc de Cartes'. Efectivament, la qualitat culinària tenia molt a veure, amb uns preus proporcionals a la factura. Ara bé, vendre'ns la moto d'anar a esmorzar i deixar-te 218 euros per a quatre persones és una presa de pèl. El motiu, la segona ampolla de vi que van servir, un Priorat negre que delectava els paladars i foradava la butxaca alhora. 50 euros, ni més ni menys, que sumats a la primera ampolla feien un total de 73. Vaja, el típic esmorzar i tal.
Això sí, el vi era espectacular, o si més no Marc Ribas i companyia se'l van fotre amb un entusiasme que traspassava la pantalla. Cosa que no pot dir l'Annabel de La Gran Olla, que va quedar tocada quan li van descobrir el secret fastigós de la nit. No és com el moc de la setmana passada, però entra dins de la categoria de passatgers no desitjats durant un àpat: una aranya a la copa. Que sí, que et pot passar de tot, i més encara quan t'exposes per la tele. Però fa mal. Especialment al pobre insecte, ofegat en un blanc i rescatat amb una forquilla per acabar esclafat al terra instants després. No cal.
Dit tot això, sempre amb afecte i admiració, el programa va ser un èxit d'audiència. TV3 lha encertat amb el canvi d'horari: dada descomunal amb 20.7% de quota i 414.000 espectadors, enterrant ensopegades anteriors. Ara només resta encertar-la amb els restaurants... i barrar el pas als ingredients extres.