"Jo per participar em quedo a casa". Aquesta frase és el millor resum de la realitat actual del 'Joc de Cartes' de Marc Ribas. L'autor és un restaurador que respon al nom de Marc Jolí, propietari del Mas Molí de Peralada. Bé, més que restaurador, que també, és tot un expert de l'espectacle televisiu, entenent-lo com a un intercanvi de mastegots amb els rivals. Va aprendre les millors males arts al concurs 'Top Chef' d'Antena 3, presentat per Alberto Chicote, i va arribar a ser finalista carregant-se la resta de pardalets que s'anava trobant pel seu camí. Coses del destí: va acabar segon en aquella ocasió, el 2014, i ha tornat a repetir posició el 2021 a TV3. L'home és l'únic animal que ensopega dos cops amb la mateixa pedra.
Fa temps que expliquem que aquest format tan seguit per l'audiència (menys a El Prat, és clar), i la joia de la corona del prime time a Sant Joan Despí (va tornar a ser líder intractable amb un 18'7% i 320.000 espectadors), va triar potenciar el reality i la brega abans que les arts culinàries. I hem explicat els motius: de bons i grans restaurants disposats a passar per determinats tràngols no se'n troben gaires. Per tant, millor fer que l'equip dediqui els seus esforços, que en són molts, a la cerca de personatges amb xou a les venes. I amb en Jolí la van clavar. El festival de ganivetades va ser generós. El problema és que molts espectadors, aquells que diuen la seva a les xarxes, segueixen esperant innocentment fer marxa enrere en el temps i tornar al concurs original que feia salivar els comensals i omplia restaurants de gom a gom. I s'enfilen per les parets en veure la realitat: "TV3 Telecinqueja".
La veritat és que tens tota la rao. Al Marc Ribas, li agrada molt aixó. Estem a no res de canviar de canal, doncs aquestos programes son espectaclw però de Tele5. Per aixó anem a Tele5.
— Elisabet Salvador Rubiella (@elisabetsalvado) October 13, 2021
No se vosaltres, però #JocDeCartesTV3 “telecinqueja”. No se si m’enteneu…
— ᗩLᙖ€ᖇTᗟᙢ ||*||🏴🏳️🌈🏴 (@albertdmcat) October 13, 2021
Hauríeu de posar una nova categoria, la de la personalitat del cuiner. Si més no, per deixar ben retratats als prepotents que només veuen la palla a l'ull de l'altre i es creuen Déu.
— Picapedra (@De_pedra_picada) October 13, 2021
L'Empordà tornava a rebre el seguici del programa amb un objectiu agosarat: trobar la millor cuina empordanesa. Sobretot perquè si aquests quatre aspirants són els millors representants de la gastronomia local, tanquem la paradeta. L'esmentat Mas Molí, un a la Bisbal d'Empordà que es deia l'Escalipatxo molt i molt fluix i dos representants de Maçanet de Cabrenys a anys llum de distància: el Fau i Els Caçadors. Tan desigual que el segon va guanyar tot i la repassada cruel del dolent dolentíssim de la nit, i l'altre, el primer, va ser un desgavell absolut, assolint una fita esgarrifosa: que els dos Marcs fossin incapaços d'empassar-se el seu pastís de formatge. De fet, en Jolí el va escopir de la boca, mentre que en Ribas es va aixecar de la cadira, va entrar a la cuina i li va dir a la mestressa, la Rosana: "això fa bola". I tenint en compte que el presentador i xef del 'Cuines' acostuma a ser molt elegant amb les seves crítiques, el detall no és pas menor.
El cas és que en Santi, el dels Caçadors, va dur-se els 5.000€ contra tot pronòstic i la lògica habitual del programa: la màxima que diu qui va a mata-degolla, guanya. O com començava aquest article: "Jo per participar em quedo a casa". S'ha de dir que el guardonat tampoc és que fos una germaneta de la caritat, i va criticar amb ganes el contrincant de Peralada però sense la mala bava d'aquest últim. I que ni tan sols els seus plats feien patxoca, especialment un rap a la brasa que, segons els escarafalls que vam veure a taula, feia una pudor considerable. Menjar peix fresc a Maçanet és complicat, va dir. Però els altres rivals no van ser tan durs i va acabar triomfant. Una victòria, sí, però pírrica.
La setmana vinent, una altra destinació... i una batalla més. Frisem perquè arribi el dimecres. Malgrat les crítiques, enganxa.