La catalanofòbia no hi entén de classes socials, gènere o edat, és transversal. Un catalanoparlant pot topar-se amb una persona que treballa de cara al públic atenent el personal a ple centre de Barcelona i que vomiti el seu odi a la llengua catalana amb la frase més repugnant que algú pot escopir: "No le entiendo". Simplement és mentida. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 95,9% de la població de Catalunya entén el català. Per tant, només el 4% d'habitants del país és cert que no entenen gens la llengua catalana. Així, quan un cambrer, una caixera, un notari, un paleta o una vianant escup "Hábleme en cristiano que no le entiendo" en realitat no és incomprensió lingüística, hi ha un 95,9% de probabilitats que sigui catalanofòbia, mandra, odi i aversió a la llengua catalana. Joel Joan està tip de situacions com aquesta que li acaba de passar a un guionista i escriptor, Enric Gomà. Un veterà de les sèries de TV3, com El joc de viure on va coincidir amb Albert Espinosa. Caminant pel carrer Princesa cantonada carrer Montcada hi ha la pastisseria Brunells, una de les més tradicionals de Barcelona, i al senyor Gomà li va entrar gana:

Enric Gomà TV3
Enric Gomà TV3

 

La conversa entre el client i el dependent o dependenta és terrible pels amos de la pastisseria: "-Aquest tall de coca, sisplau. -No le entiendo. -Aquest tall de coca, sisplau. -No le entiendo. -Em pot atendre algú que m'entengui? -No le entiendo". Ha acabat anant a buscar una xinesa que ha atès Gomà en un català boníssim. Òbviament no és una qüestió d'ètnia. La dependenta xinesa no només entenia el català sinó que l'ha après i el parla amb solvència. Cal tenir molta barra per despatxar en una pastisseria i afirmar que no s'entén la paraula ensaïmadacoca que per més indignació es pronuncien igual en castellà que en català. Odi a la clientela catalanoparlant que passeja per Ciutat Vella. Joel Joan s'ha indignat com tothom que llegeix el tuit:

Joel Joan TV3
Joel Joan TV3

Joel Joan acusa aquest subgènere de dependents desgraciadament habituals a Barcelona de ser una colla de "amargats que donen pel cul a la gent, colonitzadors i feixistoides normalitzats". El tuit serveix precisament per no normalitzar-los i per exigir respecte als drets dels catalanoparlants. La llei, el sentit comú i la bona educació exigeixen que si algú demana un tall de coca a una pastisseria no l'insulten dient per tres vegades "No le entiendo" en perfecte castellà. Enric Gomà l'encerta en matisar que la culpa no és dels clients catalanoparlants que no es fan prou forts:

La culpa de la catalanofòbia no la tenen els catalanoparlants. La tenen els catalanòfobs. Que es curin o pleguin. O la pastisseria que els faci plegar. El dany reputacional ja està fet. Brunells, a Princesa/Montcada. Al cor de Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!