Jordi Basté i la resta de companys de RAC1, poden estar orgullosos. La seva proposta radiofònica és imparable. Fa anys que són l'emissora més escoltada de Catalunya amb la seva combinació de rigor, informació, entreteniment, bon humor i una manera molt particular i personal d'entendre què és una ràdio moderna i una proposta que els ha dut a ser on són.
No hi ha EGM que no obrin el cava, amb tots els seus programes com els més escoltats a Catalunya, i superant-se a ells mateixos cada vegada que surten els resultats. Les dades que s'acaben de saber aquest dimarts sobre el darrer trimestre són per pessigar-se i no creure-s'ho: sis programes, sis, fan rècord històric d'oients. Entre aquests, el pal de paller de l'emissora, El món a RAC1 de Jordi Basté. Al programa matinal l'escolta més gent que mai, 743mil oients cada matí. Una autèntica barbaritat. A Catalunya, no hi ha racó que no sigui una referència informativa. I no només a Catalunya... "Quan surt bé l'examen, hi ha motiu per a celebrar-ho. I a qui no li agradi...", com apunta Pere Mas. Només li ha faltat dir "...que s'hi posi fulles". Però quan l'examen surt bé, a banda de celebrar-ho, és de justícia treure pit i fer un avís a navegants a tots aquells que es posen les mans a les orelles o als ulls, i fan com que no hi senten o no hi veuen.
D'un temps ençà, alguns polítics espanyols s'entesten en posar-se de perfil pel que fa a Catalunya. Prefereixen viure en la seva bombolla de palmeros que els hi riuen les gràcies i que saben que aniran fent-los-hi genuflexions quan els convidin a segons quins programes de tele o de ràdio. Polítics que per justificar el seu discurs, defugen de qualsevol cosa que faci olor a Catalunya. Com anar al programa més escoltat de Catalunya. Però la seva realitat es desmunta amb el que ha recordat Basté passades les 9 del matí: "Si no ho dic, rebento. Escolta'm, aquesta és la cinquena emissora d'Espanya, i aquest és el vuitè programa més escoltat d'Espanya". Una declaració d'intencions, una carta de presentació, demolidores. Però per si algú no ha entès què ha dit, Basté s'ha dirigit en castellà a tots ells.
"Quién quiera escuchar, que lo sepa. Y no hablo de Antón Losada, que me entiende perfectamente en catalán", deia Basté en referència a un dels col·laboradors habituals de la tertúlia dels dimarts, el professor gallec de ciències polítiques. A Basté se li ha entès perfectament a qui s'adreçava: "Pablo Casado también entiende catalán, y por alguna llamada que hizo hace unos años, Soraya Sáenz de Santamaría, también", diu amb ironia. "Es que parece que muchas cosas en la vida, si no pasan por Madrid, no pasan por ningún sitio, ya no de España, sinó que me atrevería a decir que de Europa. Lo digo porqué cuando los políticos hablan, o los deportistas, lo pueden hacer en todas partes, y no sólo en Madrid...". I aquí ve el millor, amb Basté fent servir el mític Astèrix i aquella frase típica dels seus llibres ("Un llogaret poblat per irreductibles gals resisteix encara i sempre a l'invasor").
"...Porque hay una Galia, que existe también aquí, que piensa algunas cosas que pueden parecer extraordinariamente raras para una mayoría, seguramente, pero también para una minoría, que es la de Catalunya. Y lo digo también porque sumando las audiencias de las radios que emiten en catalán, estamos hablando de más de un millón y medio de personas. Y es mucha gente". De persones i d'oients, en definitiva, que també voldrien sentir segons qui a Catalunya, i no només en cadenes on els hi ballin l'aigua. A Basté se li ha entès tot. Ara el que cal és saber si a les espanyes també ho hauran entès i prenen nota. Com a mínim, ja no podran dir que no venen perquè no entenen l'idioma. El periodista, ja en català, afegeix: "Ho explico perquè moltes vegades costa", i fa amb sorna: "¿Qué podrían atender a RAC1?... Va, per favor...!".
Tot torna. Pitjor per ells que no vulguin anar a un programa tan escoltat. Però que prenguin nota si algun dia són aquests polítics els que piquen a la porta de RAC1 perquè els entrevistin i Basté i companyia es posen a tocar el violí. S'ho tindrien ben merescut.