Aquest dimarts 24 de setembre, Jordi Basté, com cada dia, feia la seva tertúlia a El món a RAC1, i un dels temes estrelles ha estat la nostra llengua catalana: la immersió lingüística, normalització de la llengua, l'oficialitat del català a Europa, com el govern espanyol no garanteix la presència del català a la justícia i moltes derivades sobre aquesta qüestió. Entre els tertulians, un Joan López-Alegre fent les seves habituals queixes i lamentacions defensant el castellà i posant les mans al cel sobre "com pot haver-hi tantes normatives, lleis i diners" sobre el català a Catalunya, "i la conclusió és que el català està en crisi??" o indignant-se de "com podem tenir un Estatut que fa inclús una distinció discriminatòria del castellà, dient que la llengua pròpia de Catalunya és el català i que l'altra és una llengua oficial, cosa que em sembla una equivocació". I remata amb un "la meva percepció és que als registres, jutjats, l'ús del català ha avançat moltíssim". Les xifres no diuen el mateix.

López-Alegre i Jordi Basté RAC1

Després de deixar-lo parlar, a ell i a la resta de tertulians d'aquest dimarts, Jordi Basté no se n'ha pogut estar de dir-hi també la seva i ha volgut deixar clar què en pensa. Un Basté encès defensant el català, que agafat el torn de paraula just després que López-Alegre hagi preguntat "a quants col·legis s'ha sancionat tots aquests anys per no aplicar la normalització? És que no tenim inspectors? Aquí falla alguna cosa, o és que realment no en teniu mai prou?". Intervé Basté: "El català s'està perdent i s'està morint. I com no ajudem tots, pensem com pensem, siguem o no independentistes, se'ns en va a fer punyetes el català. I no és qüestió de llei, és qüestió d'ús. I l'ús s'està perdent, per molts motius. Primer perquè hi ha gent que parla un idioma que domina, el castellà, molta gent ve d'altres països i amb el castellà ja els hi és suficient per anar a treballar perquè ningú els hi exigeix que aprenguin el català. I així se n'anirà a fer punyetes".

Basté segueix posant casuística del dia a dia: "Que quan dius 'Bon dia', hi hagi el 80% de la gent de Barcelona, i crec que faig curt, que ja no et contesta 'Bon dia'. Que els entenc? Sí, és clar. Però també vull que m'entenguessin quan jo parlo en català. I no és cap maldat, és la meva llengua materna. I no passa res. I no ho puc fer. I hi ha molta gent que no ho canvia. Que jo, com a català, no pugui anar a segons quins llocs, que no pugui demanar un cafè amb llet i encara et portin un cafè amb gel!! Apa, com et passes? No. Continua passant. Hi ha molta gent que amb el castellà ja en té prou... 'pa' què cony vaig a aprendre català?'. I què passa?: que aquesta llengua es va esmorteint, empetitint. Si la utilitzem com un arma política, ens anirem a fer punyetes. Que a segons a quines escoles, al pati, es parli en castellà, a mi em preocupa. Que als bars no pugui demanar un cafè en català perquè si no ja has de canviar al castellà, perquè porta tres mesos, i no li interessa..., també. O tres anys, o deu. Venen i no volen aprendre català, però si marxen a Nova York, aprenent anglès i reneguen del castellà. Vull defensar que el català pugui continuar sent una llengua important. I ho dic per tothom, que encara espero que Leo Messi quan recull la medalla d'or del Parlament de Catalunya ho digui en català".

Clar i català. Té tota la raó.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!