'Masterchef' és un concurs de cuina suposadament blanc, familiar, amable. O aquesta era la idea inicial, perquè el carrerón que porten últimament és de traca. En un primer moment els únics moments de tensió responien a l'alta exigència en la preparació de les receptes i la competitivitat entre aspirants. També, evidentment, a les formes un tant sobrades i directes de Jordi Cruz en renyar els participants. Però tot això ha anat perdent força, a mesura que es multiplicaven d'altres tipus de polèmiques. Una d'elles és el tuf cateto, mestretites i irrespectuós que destil·len alguns detalls del programa. Per exemple en qüestions lingüístiques, amb el català com a principal víctima propiciatòria. Bé, l'idioma i els símbols de la cultura i gastronomia catalana. Tot va en el mateix pack.

El talent culinari sembla, afortunadament, haver deixat de ficar el dit a l'ull de catalans i catalanes, si més no per una temporadeta. Això no vol dir, però, que el programa hagi deixat de fer amics a diferents zones de l'Estat. Ni molt menys. Recordem com es van mofar de l'accent gallec en un dels episodis de l'edició de famosos de 2021. Graciosíssm, tu. Van haver de sortir a demanar disculpes, però la cosa gairebé va ser pitjor: el català Cruz dient que "no nos reímos de ningún dialecto". Dialecte, sí. I després ens estranyem que el barceloní sigui el fan número 1 de la fatxa Ayuso. En fi. El cas és que ara els agreujats són els extremenys de la comarca de La Vera, famosa pel seu pebre vermell... i per les plantacions de tabac. Allà es cultiva el 98% de tot el producte espanyol. I això vol dir que hi ha milers i milers de famílies que poden menjar cada dia gràcies a aquestes plantes.

Jordi Cruz a Extremadura, 'Masterchef' / RTVE.es

Que fumar no és gens bo ho sabem tots. Tampoc el beure alcohol, però d'això se'n parla menys. O si més no, de diferent manera. En tot cas, resulta curiosíssim que, sent perjudicial per a la salut, les autoritats permetin el seu consum i fins i tot ingressin quantitats ingents en impostos indirectes. Podríem seguir amb la contaminació dels cotxes, de les energies fòssils i de tantes i tantes coses. Però l'explotació d'aquestes activitats econòmiques continua sense que ningú els hi posi fre. La supervivència de molta gent està en joc, i d'alternatives o no se'n troben o no interessa aplicar-les. Per tant, un programa de una cadena pública com TVE hauria d'anar molt més amb compte en les seves afirmacions en pantalla. Que Cruz i Pepe Rodríguez diguin que és "un cultivo extremadamente dañino para el cuerpo, pero también para la tierra. La deja casi inservible en solo tres ciclos" és tocar allò que no sona, a banda de ser inexacte, poc rigorós i incendiari. Aquest és l'estat d'ànim a La Vera: en flames contra 'Masterchef'.

Masterchef a Extremadura / RTVE.es

El programa va realitzar una de les proves d'exteriors en una finca en la que feia temps es cultivava tabac, i que ara es dedica a d'altres productes de l'horta. Fantàstic. Però es podrien haver estalviat els qualificatius feridors i els mals fums, ja que parlem de tabac. Ajuntaments de la zona, agricultors i famílies afectades pels atacs s'enfilen per les parets i exigeixen rectificacions públiques a TVE. "La supina ignorancia de estos dos cocineros, Jordi Cruz y Pepe Rodríguez", diuen. Sentenciats. A xarxes també en reben: "Vergüenza".

De 'Masterchef' surten cuiners, però deu-n'hi-do amb els cuñaos