Josep Cuní ha acabat aquest divendres la seva tercera temporada al capdavant del programa Aquí Cuní, el matinal de Ser Catalunya (103.5) que va arribar per posar fi a la dicotomia RAC 1- Catalunya Ràdio. En aquests tres anys ha vist de tot: plegar la seva competidora Mònica Terribas, una pandèmia mundial i molta feina de periodista. A Cuní l'ha agafat amb els deures fets, té més mili que ningú. Als 67 anys és una patum de la ràdio. La patum.

Després de TV3, 8tv i programes especials a Telecinco, Cuní tornava al born l'octubre de 2018, a fer ràdio al carrer Casp de Barcelona, a l'emissora degana del país. Cinc hores diàries de ràdio en directe. Entre ell i Àngels Barceló han fet que la SER pugi d'audiència i ja amenaci el segon lloc de Catalunya Ràdio. Però el contracte era per 3 anys i han acabat. Com Messi, Cuní està lliure. Què passarà al setembre. La clau era escoltar-lo en el seu últim programa.

Josep Cuní, foto: EN

Josep Cuní diu adeu a l'editorial de primera hora, que anomena 'Dubtes raonables': "Amb la sensació d’impotència de no haver pogut explicar més coses positives que negatives i, malgrat els esforços per evitar-ho, no haver-nos pogut centrar més en la política de les coses que amb les coses de la política. Tant de bo, al setembre, canviï la dinàmica. Bon estiu". Ups, al setembre què Cuní, tornes a la SER o no? Només confessa que "marxa de vacances".

Calia anar al minut final del programa a les 11:59. Cuní: "Ens retrobem al setembre". Segons diverses fonts apunten a EN Blau, SER Catalunya seguirà comptant cada matí amb el matinal de Josep Cuní i el seu equip, satisfets per la línia ascendent d'audiència i rellevància. La firma definitiva de la renovació correspon als amos de PRISA, un fons d'inversió dels EUA: Amber Capital. Però sí, Cuní ha renovat i seguirà.

Cuní, el primer dia a la SER, foto: EN

Fa uns dies Ángels Barceló i Cuní van entrevistar colze a colze el president del govern espanyol Pedro Sánchez. Bon senyal per Aquí Cuní. En directe insinua que ha renovat el contracte i EN Blau dona fe que sí. Al setembre, més Cuní.

-----

Josep Cuní, foto EN

L'últim EGM  va donar aquests resultats a Catalunya:

-El Món a RAC 1, 761.000 oients

-El matí de Catalunya Ràdio, 346.000

-Hoy por hoy, 237.000

-Herrera en la COPE, 149.000

-Aquí Cuní, 41 mil 

En l'entrevista que va concedir a EN Blau ara fa 3 anys, quan començava la seva aventura de ràdio en català no arrenglerada amb l'independentisme va afrontar la pregunta de si la ràdio en català té un biaix indepe, com Jordi Basté o Laura Rosel, i la que es fa en castellà un biaix anti-indepe, com Àngels Barceló o Carlos Herrera.

Pregunta: Sembla que els que fan ràdio en català fan programes independentistes i els que la fan en castellà no. Vostè ve a trencar amb això?

-Cuní: "Cadascú és lliure de dir el que vol o de no contestar. Molts periodistes obliden que l'entrevistat té dret a no contestar. Dit això, la llengua és neutra, i últimament això sembla que s'està oblidant. A la societat catalana hi ha uns determinats interessos que volen fer creure que la ràdio en català té un biaix i la ràdio en castellà, que majoritàriament es fa a Madrid, no el té. Si cedim a aquests interessos ens equivoquem. A Catalunya tothom entén els dos idiomes i si escapcem la riquesa dels idiomes perquè els ideologitzem, estem morts".

P: El molesta que li preguntin si Josep Cuní és independentista?

C: "Formo part d'una generació de periodistes que vam aprendre a no preguntar 'vostè a qui vota?'. Allà on hi posa "privat" jo no hi entro i si de cas, abans d'entrar truco. Que tothom parli del que vulgui, no hem d'etiquetar tot i tothom. Estem en època de provocacions i descaraments, enaltida per les xarxes socials i l'anonimat. És molt fàcil insultar des de l'anonimat. Juguen amb les cartes marcades".