Han passat 3 anys des d'una de les jornades més importants de la història de Catalunya. L'1-O de 2017 milions de ciutadans, d'independentistes i també dels que no ho són, van sortir de casa aquell diumenge amb la intenció d'exercir un dret bàsic de la democràcia: votar. El referèndum d'independència va deixar tones de records inesborrables: molts de bons, però també de dolents. En aquest segon apartat els protagonistes porten uniforme, casc, porres i molta mala bava. Policies i guàrdies civils enviats des de Madrid i d'altres indrets de l'estat amb una única consigna: apallissar al crit d'"a por ellos". La pluja de cops, puntades i agressions diverses va competir amb la que queia del cel. El món en va ser testimoni, per molt que el relat oficial espanyol vulgui distorsionar la realitat.
Espanya va quedar retratada per sempre més com a una maquinària repressora sense vergonya ni aturador. Urnes i vots contra barbàrie policial, política i judicial. Aquella jornada van posar la primera pedra del que hauria de venir després: presos polítics, exiliats, 155, atropellaments. Ni volen ni saben dialogar. Tampoc sembla que sàpiguen discernir entre realitat i ficció, i molts segueixen entestats d'explicar un altre conte del que es va viure a pobles i ciutats de Catalunya. Però per molt que ho intentin, han begut oli. Milers de vídeos i fotografies són testimoni de la seva violència descontrolada i del seu odi irracional i abusiu. Un d'aquests vídeos és el que ha fixat al seu Twitter el productor Josep Maria Mainat, per a tots aquells que encara gosin dubtar dels fets: "fuimos brutalmente apaleados... por querer votar!". Irrefutable.
Democràcia contra brutalitat. Aquest és l'únic relat, i que sabem milions de ciutadans, com en Josep Maria. Un Mainat al que, per cert, enviem tot el nostre escalf en dies difícils i dolorosos com aquests, quan hem conegut que ha patit un intent d'assassinat per part de la seva dona.