Últim divendres d'agost, o el que és el mateix: la tornada a la normalitat és a tocar per a milions de treballadors. En el cas dels mitjans de comunicació, és moment de presentar les novetats de cara al curs nou i d'enllestir programes i seccions diverses. Parlarem de la ràdio, un àmbit en el que lidera de forma aclaparadora RAC1, doblant en oients a Catalunya Ràdio. El frec a frec, per dir-ho d'alguna manera, presenta una distància sideral, especialment pel que fa als programes més escoltats: segons l'EGM de juliol, Jordi Basté i 'El món a RAC1' li treu 315.000 fidels a 'El matí de Catalunya Ràdio', conduït per Laura Rosel. No és que el miri pel retrovisor, és que necessita d'uns bons prismàtics. Tanmateix, ni uns ni els altres estan disposats a llençar la tovallola. I es renoven amb nous col·laboradors molt cridaners.

El primer cop d'efecte l'ha etzibat Basté, anunciant el fitxatge de Pablo Iglesias com a participant de la tertúlia política del programa. L'ex de Podem està canviant de vida i, a partir del setembre, treballarà força a Catalunya. No està clar (o no vol aclarir) si s'instal·larà de forma més o menys permanent a Barcelona, però els rumors són incessants. Tres feines, a la UOC, a Godó i a 'Público', ben podrien justificar llogar un pis a la capital del país, passant temporades allunyat de la família.

Jordi Basté, preparat per a una temporada que promet emocions fortes / @rac1oficial

La competència també ha mogut fitxa, presentant les seves novetats a la Torre Glòries. El director Saül Gordillo s'ha envoltat dels professionals que formaran la nova graella, entre els quals destaquen la desaparició de l''Estat de Gràcia' de Roger de Gràcia, la fi de l''APM' o el naixement de 'La tarda de Catalunya Ràdio', amb Òscar Fernández i la televisiva Elisenda Carod al capdavant. També hi ha sorpreses als matins, a l'espai de Laura Rosel. Per exemple, amb l'arribada de Quim Morales després de ser acomiadat de RAC105. Les grans sorpreses, però, tenen a veure amb la part informativa, que es vol potenciar al màxim amb la presència de Xavi Coral. Passa el mateix amb la tertúlia política. I aquí ve la mala maror a les xarxes, perquè hi ha tres nouvinguts: Joan Tardà, Mireia Boya... i Santi Vila​.

Que l'exconseller, considerat per molts ciutadans com a una de les ovelles negres del procés independentista, ocupi un dels micròfons de la ràdio nacional ha aixecat molta polseguera. Es ven com a un exercici de pluralitat, però aquest concepte no el comparteixen gaire aquells que han dit la seva sobre aquest tema. Tots en reben i de valent, però els comentaris són especialment hostils amb l'exbatlle de Figueres, director general d'Aigües de Banyoles i columnista de 'La Vanguardia': molts no s'expliquen què n'aportarà, ni perquè ha de cobrar un altre sou de tots els contribuents. 

Santi Vila, nou fitxatge de Catalunya Ràdio / ACN

Crítiques a fitxatge de Santi Vila / Twitter

Laura Rosel a Catalunya Ràdio  / Pau Venteo

Encara no ha començat el curs, i la crispació comença a ser palpable. No ens volem imaginar que passarà el primer dia d'emissions.