El text acordat per PSC, ERC, Junts i els comuns al Parlament, l'acord que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola, porta cua i la continuarà portant. Quim Torra va esclatar, "No en el meu nom". Lluís Llach, en la mateixa línia, "Un dia de vergonya nacional", Pilar Rahola, "humiliació, rendició, vergonya"... I així tantes i tantes veus de l'independentisme davant d'un acord que ha deixat tothom fora de lloc i sense entendre res. Crítiques arreu contra la iniciativa, moltes figures públiques lamentant-ho i embolica que fa fort.
Un dia de vergonya nacional. https://t.co/gn0B8HPvbV
— Lluís Llach (@lluis_llach) March 24, 2022
La foto de la humiliació.
— Pilar Rahola (@RaholaOficial) March 24, 2022
La foto de la rendició.
La foto de la vergonya. pic.twitter.com/EjokyI4ZeX
L'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha estat una de les artífexs que ha cuinat l'entesa d'ERC, Junts, PSC i els comuns per l'acord que ahir es va signar per blindar el català a les escoles. Malgrat tot, la lletra d'aquest pacte ha generat moltes discrepàncies, un daltabaix dins l'independentisme, per refermar el català com a llengua "normalment emprada com a vehicular i d'aprenentatge" però afegeix que també s'empra el castellà en l'ensenyament en els termes que fixi els projectes lingüístics de cada centre. Rigau però afirma que no és així: "Aquesta proposta que es va presentar ahir manté la immersió lingüística d'una manera total i no pot ser que estiguem dient mentides i desorientant la gent i diré el per què, ja que aquesta proposta actualitzava la llei de normalització lingüística que era una llei del 98, que era una llei pre-estatutària i la immersió, la definició d'escola catalana, d'acollida dels immigrants... Tot això està a la LEC i queda intacte", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. No ha estat l'únic programa on ha anat aquest matí de divendres. També ha estat a Els matins de TV3.
L'antiga consellera d'Ensenyament ha seguit explicant, argumentant i defensant els punts principals del pacte que s'ha presentat. "Jo no soc del món dels tuits i és molt difícil governar des del món dels tuits perquè un tuit pot desestabilitzar un grup. El tuit del president Quim Torra em va sorprendre molt i em va saber greu", ha dit al programa del Cuní. I a Els matins? Rigau ha dit coses com que "No sóc ni diputada ni parlo en nom de cap partit perquè no és la meva situació actualment. El que sí he defensat sempre és que el català és la llengua de tots, en el moment que s'hagi pogut interpretar que el català era més la llengua dels independentistes crec que s'hauria d'haver corregit aquesta tendència, que el català havia de ser la llengua de tots, que havíem de recuperar aquest consens de normalització lingüística i que la llengua té diferents vessants: d'aprenentatge, de sentit de pertinença i de cohesió social. Últimament hem parlat més de la llengua catalana i l'escola com a eina de confrontació i judicialització. Sovint mirem aquesta qüestió amb ulleres pre-estatutàries".
Parlant d'ulleres, l'exconsellera, com molts de nosaltres, en porta per veure-s'hi millor. Però a l'hora de marxar del plató d'Els Matins no s'ha fixat per on anava. El cas és que la Lídia l'acomiada perquè ha de marxar abans d'hora. L'esperen a RAC1: "Gràcies per venir a Els Matins i bon dia". Ella recull el guant recordant "No es toca la immersió, queda clar?", mentre va recollint els papers de damunt la taula. 10 i 12 minuts del matí. Heredia s'adreça als espectadors per parlar d'un altre tema i per darrera seu passa Irene Rigau. La presentadora al·lucina, "ai, senyora Rigau, no passa res, no passa res". Rigau s'atura i no sap de què li parla: "Què he fet?". I la Lídia: "Vol sortir per la tele passant per darrera meu, però no passa res, la tele és això". Resposta de l'exconsellera, mentre no sap si seguir o tornar enrera: "és falta de pràctica, com que tenia pressa a RAC1, tenia la sensació que seria més curt". I la Lídia: "Sí, perquè si no, el Jordi Basté..."
Rigau tenia pressa i ha tirat pel dret... Potser alguns diran que és una metàfora del que han fet els partits amb l'acord sobre la llengua.