El Museu de Lleida ja no té les obres de Sixena. La retirada s'ha efectuat de bon matí, sense cap mena de resistència, més enllà d'una petita concentració a les portes de l'edifici (que s'ha convocat un cop acabada la retirada de les obres). Aquest succés ha estat qualificat com tràgic pels lleidatans, que se sentien seves aquestes peces. Un usuari n'ha recollit el minut a minut a un fil de Twitter:
9.20 Arriba el camió que s'ha d'emportar les obres del Museu de Lleida. Comença un dia trist a Lleida. pic.twitter.com/Mkl18pxqev
— Jordi V. Pou (@JordiVPou) March 10, 2021
Des de l'any 2017 que aquest tema és molt polèmic, personalitats catalanes de tot arreu s'han queixat i han assenyalat el cas des de llavors, però sembla que res d'això ha servit per aturar-ho. El director de comunicació de Junts per Catalunya, Pere Martí, ha assegurat que es tracta d'un espoli de l'Estat espanyol.
Un fil per veure la facilitat amb què ens espolien el patrimoni i ningú fa res per evitar-ho #lleida #silencis https://t.co/mRAAAk7vFl
— Pere Martí Colom (@peremarticolom) March 10, 2021
Lluís Llach, obertament independentista i molt actiu a la política catalana, ha comparat aquesta situació amb una que també és conseqüència directa de l'aplicació de l'article 155, fa ja gairebé quatre anys: la retirada del tercer grau penitenciari dels presos polítics.
Pere amic, no és gaire diferent de veure entrar els presos. https://t.co/E3TnnwiX6X
— Lluís Llach (@lluis_llach) March 10, 2021
La similitud és òbvia a simple vista, només cal veure la nul·la resistència que s'ha oposat en ambdós casos, que, a la vegada, són molt dolorosos per la societat catalana.