En el seu davantal de les 8h del matí, Jordi Basté feia un resum imperdible del que ha passat aquest diumenge a Catalunya. La Diada ja ha quedat enrere, però encara se'n parlarà i molt del que va passar als carrers del país i, sobretot, del que pot passar a partir d'ara pel que fa al procés independentista. Els catalans van sortir a manifestar-se i es van veure imatges impactants, importants, tant se val el número final d'assistents: les fotos que ens deixa aquest dia parlen per elles mateixes. Com deia el director d'El món a RAC1, sàviament, tot i haver-hi menys presència que d'altres anys, eren molts. I això hauria de fer reflexionar més d'un: "Malgrat tot, ahir la gent va multiplicar la presència al carrer, desbordant les previsions dels últims dies. Tant se val si eren 150.000 o 700.000 persones tot i la patètica distància de xifres entre Urbana i organitzadors. Eren menys, segur, que altres anys, però eren molts. I molts vol dir molts".
L'ANC ha plantat cara a ERC i ha resistit als carrers, l'independentisme ha vençut la desmobilització i ha exhibit múscul en una Diada on, novament, hi ha hagut la tradicional diferència numèrica. 700.000 persones, segons l'ANC, xifra que la Guàrdia Urbana ha rebaixat a 150.000 assistents. No cal, però, ser un linx per saber que la pírrica xifra donada per la Guàrdia Urbana és una presa de pèl. Algun dia s'hauria d'analitzar en profunditat per què continuem assistint, manifestació rera manifestació, a un exercici grotesc de trilerisme, de prendre-li el pèl a la ciutadania, de fer passar bou per bèstia grossa, per part de les forces de seguretat. Només cal tenir dos dits de front per comprovar que els 150.000 manifestants que assegura la Urbana que hi va haver es queden curts. Molt curts. Ridículament curts. I ells, erre que erre, continuen donant xifres vergonyoses.
La marxa ha omplert l'avinguda Paral·lel de Barcelona i també s'han concentrat centenars de manifestants en el recorregut posterior fins a l'Estació de França. La manifestació ha estat marcada per l'ofensiva en contra que hi va fer la direcció d'ERC, en una carta als militants, i per l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Sí hi era l'expresidenta de l'ACN i del Parlament, Carme Forcadell, que ha estat l'única dirigent d'ERC present. També hi han participat Junts i la CUP, amb tot els seus dirigents, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència. La marxa d'enguany, malgrat l'absència d'ERC, ha superat la de l'any passat, que va ser la primera després de la pandèmia. En la manifestació de l'any passat a la Via Laietana hi van participar 400.000 persones, segons l'ANC, 108.000 segons la Guàrdia Urbana. I qui ha alçat la veu, ho ha fet durant tota la Diada, ha estat Lluís Llach.
Molts catalans van viure la jornada in situ, a peu de carrer, dins la manifestació i als carrers de les ciutats catalanes. D'altres, van veure les imatges, evidentment, per televisió. Imatges que qualsevol català podia veure. I no cal que cap Guàrdia Urbana digui que eren quatre gats. Al cantautor li ha tocat el voraviu que a TV3 se'n facin ressò. El 324 informava de la versió de la Guàrdia Urbana, aquesta xifra dels 150.000, i a Llach li grinyolava que li donin cancha d'aquesta manera. El seu missatge, contundent, i més, tenint en compte la gran quantitat d'efectius de la televisió pública destinats a cobrir la Diada amb les seves càmeres i periodistes: "No us fa vergonya contradir les vostres pròpies imatges i prioritzar unes fonts que sabem mentideres?":
Quedem-nos amb les quatre possibilitats que hi veu Pilar Rahola: "La Guardia Urbana menteix sempre en les xifres de la Diada perquè… 1.- Pateix estrabisme crònic 2.- Dirigisme polític 3.- Manipulitis obsessiva 4.- Espanyolitis patològica 4.- No sap comptar".
Qualsevol de les quatre opcions és vàlida.