Lorenzo Milà a Milà. El periodista barceloní, corresponsal de TVE a Roma, és al nord d’Itàlia per informar sobre la situació que viu el país per l’epidèmia del nou coronavirus. Mascaretes i missatges apocalíptics han omplert hores i hores de televisió els darrers dies, generant alarma entre la població. És per això que cal destacar positivament el paper que han jugat alguns professionals, com el corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals, mostrant total naturalitat en les seves connexions en directe per evitar contribuir al catastrofisme. O el mateix Milà, viral a les xarxes socials pel vídeo on desmunta amb dades la psicosi pel coronavirus.

TVE

A través d’una connexió en directe al canal 24h de TVE, Lorenzo Milà ha volgut tranquil·litzar la població verbalitzant les explicacions dels especialistes: “Los médicos no se cansan de repetirnos que estamos ante un tipo de gripe. Es un tipo de gripe nueva, es verdad. No tenemos, de momento, vacuna. Pero al final es un tipo de gripe que afecta sobretodo a personas con defensas bajas, con situaciones de salud precaria, como las personas mayores. Es lo mismo que ocurre con la gripe común. Y tiene un índice de mortalidad bajísimo, más bajo que la gripe común, etorno al 2%”. El periodista català rebaixa l’alarma i posa els números al damunt de la taula. A Itàlia, de moment, han mort 7 persones i hi ha 230 contagiats: “Por tanto, no podemos hablar de virus terrorífico como el ébola. Estamos hablando de un tipo de gripe del que se cura la mayoría de personas que se han infectado”, afirma.

Milà es distancia del sensacionalisme i calma els espectadors: “La mayor parte de estos infectados se está recuperando en su casa, como si fuera una gripe común, menos de la mitad están hospitalizados, y hay a penas 25 personas en la UCI. Esta es la fotografía médica real”. Lliçó de periodisme aplaudida per l’audiència. Amb reflexió final del corresponsal de TVE: “Parece que se extiende más el alarmismo que los datos”. Per pensar-hi.