L'escriptora Lucía Etxebarria ha rebut de valent a xarxes socials. No és cap novetat per a la guanyadora de premis de renom, com el Nadal o el Planeta. Això sí, no té tant d'èxit amb les seves creacions literàries tuitaires. Si existís un guardó en aquest àmbit, aconseguiria la distinció a la piulada més inoportuna i criticada. Ja la coneixem, a Etxebarria li va la marxa, i sembla que tot el que escriu a la xarxa ho fa amb un esperit inequívoc: el de provocar. I déu-n’hi-do si no ha causat un notable enrenou opinant sobre les mobilitzacions arran de la sentència del Procés, concretament amb l'ocupació de l'aeroport del Prat del Llobregat. A la Lucía no li va agradar. El considera un greuge, una tortura pels viatgers, un suplici per aquells que havien de volar. Ara bé, no diu el mateix quan 'la movida' té lloc a 9.236 quilòmetres de distància: A ella, quan la cosa "le pilla lejos", li agrada molt més, com a Errejón.

Lucía Etxebarria el campamento Telecinco

Un usuari de la xarxa ha posat de manifest la doble moral de l'escriptora, comparant la seva piulada sobre el 14-O a Catalunya i el que està passant a Quito, Equador, on els col·lectius indígenes han pres els carrers i han posat el govern de Lenín Moreno contra les cordes. Un "no se protesta contra la vida de los otros" versus "fuerza y compromiso", segons la banda 'del charco' on li ha tocat viure a l'exconcursant de realities i autora de columnes ben tronades. A Madrid tot es veu amb d'altres ulls, i així recorda els seus anys a Equador, on assegura que la van tractar com a una deessa. No recordem expressions com aquestes durant les seves peripècies (que en va tenir, i moltes) a Catalunya, una terra i un poble que la va acollir fins que "se le acabó el amor". La xarxa l'ha destrossat amb tota mena de qualificatius.

Lucía Etxebarria @lucia_etxebarria_

Quan l'equidistància, la comoditat i la incontinència verbal s'ajunten, el resultat només pot ser un: l'escarni de tots aquells als que has ofès.