Probablement sigui el millor programa que es fa actualment a TV3. Si més no, pel fons. També és, sense cap mena de dubte, el més necessari. Des de fa anys Televisió de Catalunya i tot el país es bolquen en el programa benèfic anual que recapta fons per lluitar contra diferents malalties: La Marató de TV3.
Xifres astronòmiques es recapten cada any que demostren el sentiment generalitzat d'una televisió i una ciutadania compromesa amb les causes més nobles i que any rere any aconsegueix mobilitzar tothom perquè aporti el seu petit o gran gra de sorra per ajudar els que ho necessiten, siguin els afectats o les seves famílies i amics. Les malalties mentals greus, les cardiovasculars, les minoritàries, la sida o el dolor crònic han estat tractades any rere any en un dia marcat en vermell al calendari dels espectadors.
Enguany La Marató se celebra el 16 de desembre i tractarà sobre el càncer. Els encarregats d'estar tot el diumenge davant la pantalla seran Gemma Nierga i Ramon Gener, mentre Roger Escapa serà l'encarregat de conduir el programa pels oients de Catalunya Ràdio.
Una tria, la d'enguany, que toca especialment la presentadora, que fa poc va confessar que el seu nebot de tres anys va morir per aquesta xacra en una de les declaracions més colpidores que es recorden: "Lo del meu nebot va ser molt dur, perquè el Daniel tenia tres anys. Era el primer nét, el primer nebot, el primer tot. Era el meu fillol. Un dia li van trobar un bulto i el metge ens va dir: 'és un càncer. El nen morirà'. El dia de La Marató m'hauré de prendre una pastilla per aguantar i no emocionar-me".
Com reconeixia la mateixa periodista, "tristament, el càncer és una malaltia que tots patim al voltant, tots tenim gent propera que han estat malalts o han mort". Una veritat com un temple que ha quedat corroborada amb una campanya engegada per TV3 per escalfar motors i que la gent comenci a tenir al cap fer les donacions que es necessiten per poder investigar tot el que calgui. El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i, la segona, entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l'any. 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida. Una barbaritat.
Per això, sota el lema "La investigació dona vida", s'ha demanat a diferents pacients, persones amb càncer o cares conegudes que al seu voltant han tingut algun ésser estimat amb càncer que participessin de la campanya agafant uns cartells. En una banda s'hi llegeix el hashtag #HoVisc. En l'altra, cadascú hi ha escrit el nom d'algú proper a qui estimen i a qui volen retre homenatge. És el que han fet, per exemple, els presentadors dels informatius de la casa com Raquel Sans, Carles Prats, Francesc Mauri, Marta Bosch, Jaume Freixes, Eloi Cordomí o Tomàs Molina, que emocionen en posar escrits els noms de pares, avis o amics que han tingut o tenen càncer:
Des de Catalunya Ràdio també han recordat persones molt estimades pels catalans que van morir abans d'hora per culpa del càncer. Jordi Costa, Sònia Gelmà o Roger de Gràcia emocionen en escriure els noms de gent com Johan Cruyff, Tito Vilanova o Pepe Rubianes en els cartells:
A banda d'ells, centenars i centenars de casos de persones que lluiten cada dia per vèncer el càncer i que també han enviat la seva foto o el seu vídeo explicant quina mena de càncer pateixen. Una campanya emocionant abans d'una Marató que ha de batre rècords de donacions. Apuntat queda: 16 de desembre, tothom a viure La Marató.