La mort de 'Pinotxo' continua entristint-nos amb el pas de les hores. Juan Bayén -també conegut com Juanito- era el propietari del 'Pinotxo' de la Boqueria de Barcelona, el bar amb més història del mercat i també de la ciutat de Barcelona. Portava 75 anys al càrrec, tota una vida, fins que tristament va morir aquest dimarts passat per causes naturals després d'uns quants dies a l'hospital. De 88 anys, mai no oblidarem a aquesta icona de la gastronomia catalana que durant més de 27.000 dies s'ha passat incansablement servint entrepans de pernil ibèric i cafès amb llet a la Boqueria. Nosaltres des d'EN Blau el recordem amb aquest article, igual que ho fa Marc Ribas, el millor xef de Catalunya.

juan bayen pinotxo mercats de barcelona

El presentador de 'Cuines' i 'Joc de Cartes' de TV3 no ha defraudat als seus seguidors commemorant el difunt Juan Bayén. Ahir ja ho va fer amb una història d'Instagram, en la qual li agraïa al seu "mestre" tota la dedicació que ha mostrat al llarg de la seva vida. Avui, 24 hores després de la terrible notícia, Ribas tornava a plorar la mort, aquesta vegada en forma de post. Amb una emoticona inspirada en Déu i en la pregària, Marc ho diu tot sense dir res. La foto s'entén per si sola: gratitud infinita a un dels seus referents. Grans moments ha passat Ribas a la Boqueria de Barcelona, com aquest, en el qual apareix el cuiner català prenent un deliciós cafetó amb un saborós xuixo de crema:

Marc Ribas i Pinotxo IG

'Cuines' i Pinotxo

El programa de Marc Ribas a TV3 que és líder de totes les sobretaules és 'Cuines'. Ahir, per exemple, va marcar un 30'8% de share, una brutalitat. En aquest format, Ribas cuina els millors plats de la gastronomia catalana per a delectar el paladar de tots els televidents, però també acudeix a alguns dels enclavaments gurmet més deliciosos del país. Com no, ho va fer amb el bar 'Pinotxo' el 2018, quan el xef va visitar Juanito per a esbrinar com es feien els "calamarsets del Pinotxo", un dels seus plats estrella. "Tu vens aquí a menjar", li deia Ribas al propietari del bar en to irònic. Ni més ni menys: i és que Pinotxo, a més de ser un gran empresari i un gran cuiner, era un golafre de manual. Essència Pinotxo, essència Juanito.

Marc Ribas i Pinotxo Cuines TV3

Disputa legal

Després de la mort de Pinotxo, s'obre un meló judicial i legal important. La relació de Juanito amb la seva família no era la millor, especialment amb el seu nebot, un tal Jordi Asín. Pinotxo es queixava constantment del mal tracte que rebia de part de la seva família, fins al punt que hauria arribat a ser expulsat del bar pel seu propi nebot, que hauria organitzat una revolta un dia al mateix mercat contra Pinotxo. Ara, després de la seva mort, i després de Pinotxo haver-se quedat amb el registre oficial de la marca, Asín voldria apropiar-se del 50% de la propietat del bar, una cosa que esperem que no succeeixi. I és que la fundadora del bar, Catalina, mare de Pinotxo, hauria en el seu moment deixat en herència el local al seu fill i no al seu net. Per tant, tal com explica l'advocat del difunt, "Pinotxo' no reconeix al seu nebot com a continuador de la seva obra. El seu llegat descansa en la seva bondat, la seva desbordant humanitat, la seva llegendària simpatia, el seu lliurament al treball i la seva copel·lada lleialtat. S'ha publicat que el Sr. Asín pensa, amb l'ajuda d'un inversor, obrir un altre bar sota el rètol de Bar Pinotxo. Qualsevol inversor ha de saber que la marca que diu ostentar el Sr. Asín és litigiosa i que els documents en què basa el seu dret no són fiables". S'acosta batalla judicial.

bar pinotxo