Els fans d'El Foraster estem tristos, per què negar-ho. Després del programa recull dels millors moments que vam veure aquest dilluns al vespre a TV3, ens quedem, fins a nova ordre, sense més racions del programa que presenta com ningú el bo d'en Quim Masferrer. Ens quedarem, doncs, orfes de molt bona gent durant un temps. El programa tanca la paradeta fins d'aquí a uns mesos, quan en Quim agafi el cotxe i el micro i torni a voltar per racons preciosos de Catalunya on trobar-se veïns meravellosos que ens emocionen amb les seves històries de vida. Com ha dit Masferrer, ara que s'ha acabat temporada, ""Si una cosa tinc clara, és que els pobles de Catalunya n'estan plens de somiadors. Una vegada més, heu compartit amb mi els vostres somnis, les vostres il·lusions, les vostres històries. I només us puc estar agraït. Perquè gràcies a vosaltres, ser foraster continua sent un somni fet realitat".
Enguany, els espectadors del programa més exitós de TV3 ens hem quedat enamorats de Vilanova de Sau, Verges, Castellserà, la Vall de Bianya, Vilaller, El Serrallo, l'Ametlla de Merola, Pratdip i els seus veïns. Persones que sovint ens han tocat la fibra, d'altres ens han fet plorar, moltes ens han fet pixar de riure i algunes no podran esborrar-se mai de la nostra memòria. Veïns o veïnes únics, amb una personalitat meravellosa i diferent, que ens han deixat sense paraules a nosaltres i al mateix Quim quan els ha conegut. I una d'aquestes persones que ens va robar el cor va ser la Maria Nicolau de Vilanova de Sau:
Quan la veu, només arribar al seu poble, El Foraster al·lucina per la manera com s'expressa la Maria, quan la sent remugar des del carrer. "Què et passa?", li pregunta. I ella engega i no hi ha qui l'aturi: "Venen els clients al restaurant i surten al meu jardí a prendre la fresca i tiren els escuradents, els palillos, per terra". Que traduït vindria a ser que n'està fins el capdamunt dels domingueros incívics. "Ja està bé que vinguin i ens donin feina, però es pot ser dominguero i ser civilitzat. Per favor! De porc i de senyor se n'ha de venir de mena, i es pot sortir un diumenge a dinar i llençar això a les escombraries", es lamenta ella.
En Quim, enamorat de la Maria, vol saber, ja que és cuinera, com és la cuina que fa. I ella: "Doncs com soc jo! De casa, que et soluciona la mandanga, que amb quatre duros et faig tres cosetes estupendes. Aquesta és la bona", diu ella, abans de parlar de l'allau de cuiners que darrerament surten per la tele: "Serà que no han donat la tabarra els 'tope-chefs', Masterchefs, 'SuperChefs' i 'Chusquitres'. Saps que els hi passa en aquests? Que no cuinen a casa. Arriben a casa, es foten quatre Donettes per no caure desmaiats i se'n van a veure una sèrie de Netflix per baixar el bioritme"... Meravellosa. Doncs ara, bé, de fet, fa unes setmanes, qui fa de 'chusquitres' cuinant per la tele, per TV3, és ella. I si a Vilanova de Sau va deixar El Foraster amb els ulls com a taronges, ara ho fa amb els espectadors del Tot es mou, programa on col·labora, en una de les millors seccions del programa de la Melero. I aquest dimecres, retrobament amb el Quim Masferrer.
Cuinera, autora de l'excel·lent llibre Cuina! O barbàrie, col·labora des de fa unes setmanes amb El matí de Catalunya Ràdio i el Tot es mou, on aquest dimecres ha preparat unes llenties express en vuit minuts,
Com li ha dit el Quim a l'Helena aquest dimecres: "Té una cosa molt difícil de tenir en televisió: autenticitat". La Maria Nicolau, una dona i una cuinera autèntica. Com les seves llenties, que tenien un aspecte espaterrant. I cada setmana la poden veure. De sorprendre a El Foraster a sorprendre al Tot es mou. Als seus peus.