Nadal és temps de llums, família, amor, regals sorpresa, amics invisibles, i menjar, molt de menjar. Aquí a Catalunya tenim una llista infinita de plats i postres tradicionals que ben segur ens converteixen en una de les millors gastronomies del món. Absolutament a totes les cases s'hi serveix plats com l'escudella, els canelons, tota mena de rostits o gambes. Prèviament amb un bon aperitiu i posteriorment amb un bon sac de postres: neules, torrons, polvorons, panettones, xocolata... Com bé dèiem, el llistat és infinit. Menjar és l'excusa perfecta per reunir-nos i, en aquestes dates on s'acumulen les trobades i les cites, només hi ha una norma: gaudir de valent i dir a tot que sí. 

Tenir la taula plena d'aperitius i postres fa incitar a pecar a molts dels que, per prospecte mèdic, han de procurar evitar el sucre, els greixos, l'alcohol o d'altres aliments que Nadal es presenten damunt la taula. Tot i això, en aquestes dates tan rellevants per la cuina catalana, on petits i grans coincideixen amb el menú, només hi ha una solució vàlida per enfrontar aquestes festes amb èxit i Maria Nicolau té la resposta.

Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto
 Maria Nicolau, Xef / Foto: Carlos Baglietto
Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto
Maria Nicolau, Xef / Foto: Carlos Baglietto
Entrevista Maria Nicolau, Xef / FOTO: Carlos Baglietto
Maria Nicolau, Xef / Foto : Carlos Baglietto

És probablement una de les cuineres amb més carisma de casa nostra, a més de ser una crack dels fogons, també és famosa pels seus llibres de gastronomia i per aparèixer en espais televisius com el Cuines o el Tot es Mou d'Helena García Melero. Un cop es col·loca davant la càmera, conquista als espectadors i l'entrevistador amb les seves respostes. No només parla de cuina, sinó que et fa sentir a gust amb aquesta, i durant la seva última entrevista pel diari ARA amb Albert Om ha parlat de tradicions, de la nostra cultura gastronòmica, de Nadal i d'una de les seves parts preferides d'aquesta època. Però sobretot, ha destacat per la seva resposta a aquesta pregunta del periodista català: "Què és l'últim que s'ha de menjar el dia de Nadal? Què està prohibit?"

Maria Nicolau i Alber Om   Youtube Diari ARA
Maria Nicolau i Albert Om / YouTube Diari ARA
Maria Nicolau   Youtube Diari ARA
Maria Nicolau durant l'entrevista / YouTube Diari ARA

Maria Nicolau mai decep i sempre sorprèn, i per això, deixa al periodista sense paraules quan respon el següent: "El que et diu el metge" Ella ho té clar, Nadal és per pecar, i deixar de banda tot allò que el metge t'ha restringit. "Nadal no és per alimentar el cos o nodrir químicament amb allò que dietèticament més et convé. Nadal hi és per recordar-te per què fas dieta. Nadal hi és per recordar-te els motius per voler seguir estant viu. Llavors, jo a Nadal hi he vingut per cremar les barques i cremar els ponts, i acabar tots embarrancant a la costa, que és el sofà, allargassats, deixats com ous batuts i deixats anar, farts i botits com galàpets, pets, rots, la migdiadeta, la bava seca, com balenes varades a la sorra. Allò és meravellós. Jo això ho estimo i ho espero" Maria Nicolau és ferma amb els seus valors i ho reafirma quan, Albert Om, li fa la següent pregunta: "Però s'ha de menjar sempre el mateix"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diari ARA (@diariara)

"Jo crec que sí, perquè el que dona sentit a les tradicions és repetir-les, mantenir-les. Podem modernitzar 364 dies a l'any, no cal modernitzar aquest dia, perquè aquest dia hi està per recordar-nos qui som, d'on venim, quina és la tradició que bevem i ens nodrim. I alhora serveix per explicar-li a la resta del món qui som, d'on venim, perquè som d'aquesta manera".  En altres paraules, Maria Nicolau ens ha deixat ben clar que per Nadal, tot s'hi val, excepte les modernitats de substituir l'escudella per esferificacions o els canalons per raviolis. En aquestes dates no s'ha de mirar prim, però sí que cal preservar les nostres tradicions. Un cop més, Maria Nicolau, meravellosa!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!