El passat 13 d'abril, el món de les lletres va quedar mut amb la mort de Mario Vargas Llosa, que va morir a Lima envoltat únicament pels seus fills i la seva exesposa, Patricia Llosa. La notícia de la seva partida va impactar profundament, però més encara el fet que Isabel Preysler i la seva filla Tamara Falcó fossin deliberadament exclosos de l'adeu definitiu. Segons fonts properes a l'entorn del Nobel, l'escriptor no només les va vetar del seu funeral, sinó que va donar instruccions precises de no permetre'ls cap mena de contacte en les seves últimes hores.

Fonts properes asseguren que, mesos abans de sentir que el final s'apropava, Vargas Llosa va contemplar la possibilitat de tancar el cicle amb Isabel Preysler amb una última conversa. Va intentar, en un gest de nostàlgia o redempció, bastir un pont que mai no va arribar a creuar-se. Tanmateix, els seus propis fills —Álvaro, Gonzalo i Morgana— van ser taxatius: li van desaconsellar qualsevol contacte amb la socialité filipina, al·legant que ella mai no va mostrar interès real pel seu benestar des de la ruptura.

La família de Vargas Llosa va impedir tot contacte amb la seva exparella

Lluny del que s'esperava d'una exparella pública que va compartir vuit anys, la ruptura entre Mario Vargas Llosa i Isabel Preysler va ser molt més crua del que es va dir en els mitjans. A la fredor mediàtica el va seguir un rebuig familiar absolut, que avui, amb la mort del Nobel, ha quedat més exposat que mai. L'absència d'Isabel en la vetlla no va ser casual. Va ser una ordre.

L'entorn més proper de l'escriptor no va deixar cap cap per lligar. Conscient que els mitjans estarien a l'aguait i que qualsevol gest podia desencadenar un escàndol, la família va actuar amb fredor quirúrgica: no només van organitzar un comiat íntim, sense càmeres ni homenatges públics, sinó que també van prohibir expressament qualsevol intent d'acostament per part d'Isabel o la seva filla.

I no va ser una reacció d'última hora. Des de la mediàtica ruptura entre Vargas Llosa i Preysler el 2022, el distanciament va ser absolut. Si bé es va especular amb intents de diàleg, el cert és que l'escriptor, ferit i decebut, va optar per esborrar tot rastre emocional que li unís a aquella etapa de la seva vida. En els últims dies, quan el seu estat de salut es va agreujar de manera irremeiable, va ser ell mateix que va demanar de no veure-les, no escoltar-les, no acomiadar-se. Res.

Isabel Preysler i Tamara Falcó: silenciades i vetades després de la mort del Nobel

Mentre a Lima es retia tribut en privat a l'autor de La Fiesta del Chivo, a Madrid regnava un silenci tan incòmode com revelador. Isabel Preysler, sumida en l'aïllament, no va emetre cap declaració, ni tan sols una nota pública de condolences. Tamara Falcó, per la seva part, va optar per centrar-se en el seu controvertit matrimoni i evitar qualsevol confrontació mediàtica. El comiat va ser fidel a l'estil de Vargas Llosa: sòbria, íntima i, sobretot, coherent amb els seus últims desitjos. La família va optar per vetllar el seu cos en la mateixa residència on va morir, evitant qualsevol mena d'espectacle. El Govern del Perú va decretar dol nacional, però dins de la casa, l'ambient era un altre: serè, protegit i blindat davant de tot el que alguna vegada va ser mediàtic i superficial.