El pont de desembre, tan constitucional i immaculat, ens va deixar una performance espanyolista (afortunadament, efímera) a Barcelona. La il·luminació patriòtica de l'edifici de capitania general de l'exèrcit, una lluentor rojigualda que va sobtar molts ciutadans i visitants que passejaven pel Passeig de Colom. La imatge del palau castrense convertit en una bandera espanyola de pedra ha provocat una riuada de reaccions d'incredulitat, 'repelús' i certa conya a les xarxes socials. I no han estat pocs els personatges de rellevància mediàtica els que han expressat la seva opinió sobre 'l'espectacle' de llum i color gens nacionalista dels militars. Un d'ells, un mag de les paraules com Màrius Serra, que l'ha clavada.
En català correcte no direm façana, direm FATXADA https://t.co/srCwL0bpWm
— Màrius Serra (@mariusserra) 10 de diciembre de 2019
"Fatxana". Ara que acabem l'any i es fan llistes dels neologismes de 2019, potser som a temps d'incloure el mot entre les més cèlebres i acurades. No cal cercar gaire per trobar d'altres exemples de "façanes d'ostentació patriòtica espanyolista". Així, de primeres, ens ve al cap la de Sevilla, un mosaic de banderes espanyoles que, curiosament, formaven una senyera catalana gegantina. La xarxa riu amb l'enginy de Serra, i continua atònita amb el numeret dels militars, rebutjat per molts internautes.
Els no-nacionalistes. https://t.co/xEmj3BHRRf
— Enric Gomà (@EnricGoma) 10 de diciembre de 2019
Una fatxada d' un edifici fatxenda.
— Capullo17 (@MXiaomiM) 10 de diciembre de 2019
Normalment a Catalunya on veus una bandera espanyola, hi ha algú armat ben a prop... Si no l'imposen amb l'amenaça de la violència, no hi hauria ni una desena part de les banderes espanyoles que hi ha avui en dia a Catalunya.
— Eduard Biosca (@EduardBiosca) 10 de diciembre de 2019
L'accepció 'fatxada' del DIEC hauria d'ampliar el sentit figurat del terme. Sí.
— Ester Santaló (@santaloester) 10 de diciembre de 2019
Ui, mira tu, però si encara resultarà que són 'nacionalistes', tan dolent que ens diuen que és això, oi? Pobres, ja es veu que no tenen el mateix pressupost per fer pàtria nadalenca que Saragossa, aquest any, i fan el que bonament poden.
— Nura🎗🌊 (@nuradempeus) 10 de diciembre de 2019
Uggggghhhhh I saw that on the way home. Si no hi havia prou amb les banderes cutres ja hem d'aguantar això. A més ...què és això del Gobierno Militar?
— Fiona Kelso (@muzkay) 10 de diciembre de 2019
Se piensan que estan en el barrio rojo de Amsterdam? pic.twitter.com/yUjEdCcxBJ
— Oscar Serosk 🇧🇪 (@Socar1985) 10 de diciembre de 2019
L'espanyolisme (armat, en aquest cas), envia el seu missatge: com bé resumeix Toni Soler, "només perquè no oblidem qui mana". El que no volen entendre és que a Catalunya vam decidir que l'únic que mana aquí és el poble. No els hi va agradar. I tots sabem quina va ser la seva resposta.