Aquest dijous 23 de març no és un dia qualsevol. De fet, és un dia molt especial per a un grup de persones molt estimades a Catalunya. Catalunya és terra de moltes coses, però si n'hi ha una que destaca per damunt la resta, és la passió desfermada, la gairebé militància religiosa que hi ha a totes les llars catalanes pel Temps. Facin la prova a casa seva: probablement es repetirà una escena que passa a tot arreu, quan arriba l'espai del Temps, quan ha de sortir el Tomàs Molina, el Francesc Mauri o el Dani Ramírez, es fa callar tothom a casa, silenci! que fan el temps!, tots deixen de fer el que estiguin fent i s'apuja el volum del comandament a distància, tots asseguts davant el televisor per saber quin dia hem tingut i si els pròxims dies farà fred, pujaran les temperatures, si nevarà, si farà ventada o el que toqui.

Helena Garcia Melero i Eloi Cordomí / TV3

Catalunya és terra del temps i és terra dels meteoròlegs. Uns professionals que aquest dijous 23 de març celebren el seu dia gran, perquè avui és el Dia de la Meteorologia. Al programa Tot es mou ho han abordat amb l'Helena Garcia Melero i el seu meteoròleg de capçalera, l'Eloi Cordomí, que ha recordat quin és el lema d'aquest any pels del seu gremi: "El futur del temps, el clima i l'aigua a través de les generacions... I jo crec que avui és un bon dia per parlar amb una persona que representa probablement algunes generacions de meteoròlegs que moltes persones de TV3 probablement coneixeran perquè va ser meteoròleg de TV3". Qui? El gran Eliseu Vilaclara. davant de càmeres, la seva carrera professional el va dur a exercir de presentador de la informació meteorològica a Televisió de Catalunya entre els anys 1985 i 1988 i a TVE Catalunya entre el 1989 i el 1992,

Eliseu Vilaclara, l'any 1987 / TV3
Eliseu Vilaclara, ara / TV3

I ara ha tornat a TV3, ni que sigui per un dia, sorprenent els espectadors de Tot es mou i emocionant la seva presentadora Helena Garcia Melero. Es troba a Manresa, a punt per assistir a un dels actes en homenatge a la meteorologia i no es mostra gaire optimista pel que fa al futur de l'aigua: "El veig complicat. Amb el canvi climàtic tindrem més períodes llargs sense pluja. Hem d'intentar tenir més recursos d'aigua i també estalviar-ne més". Vilaclara, preocupat per l'aigua, "i tot el que hem de treballar per ser cada cop més capaços per tenir alertes primerenques". Un Vilaclara que recorda com preveien el temps en els seus temps, valgui la redundància, i els aparells que feien servir que ara ja són història i la nostàlgia d'una època pionera pel que fa a la informació meteorològica a TV3.

Eliseu Vilaclara, abans i ara / TV3

"Mireu l'Eliseu, mireu... T'estem veient, Eliseu, t'estem veient! Què bonic", diu una emocionada Melero mentre veu l'Eliseu molt més jove, quaranta anys més jove, amb el seu característic bigoti. "Jo també em veig", diu ell amb una rialla: "Quina vergonya!". Però res de vergonya, unes imatges meravelloses. Abans d'acomiadar-lo, Cordomí revela que "abans de baixar m'han dit a la redacció que 'l'Eliseu sempre explicava acudits. Diga-li que n'expliqui algun'". I ell no s'ho pensa dues vegades, a més, ha commogut abans de fer-ho, perquè ha recordat un acudit "que li agradava molt a l'Antoni Castejón", un altre meteoròleg entranyable, estimat i recordat, que malauradament ens va deixar ja fa uns quants anys. "Avui també és un gran dia per recordar-lo, un mestre del qual encara la informació meteorològica n'és hereva i treu el seu estil".

Antoni Castejón / TV3

Diu l'acudit, "que a ell li agradava molt, i que jo explicava: Surt un home del temps a una televisió espanyola i parlava del mar, i deia: 'Hoy, el estado de la mar será muy amistoso: ola (hola) por aquí, ola (hola) por allá".

Segur que el bo de l'Antoni, allà on sigui, ha tornat a somriure darrera la seva emblemàtica barba i les seves ulleres.