És la parella més famosa de les notícies d'Antena 3: el veterà Matías Prats, de 71 anys, en actiu i fent els mateixos acudits des de fa dècades, i Mónica Carrillo: 45 anys, senzilla, real, molt més propera. És un dels actius més valuosos de la cadena, sense dubtes. Els informatius de la casa són els més vistos a tot Espanya, i en gran part és gràcies a la feina de Carrillo. L'audiència té una forta base ideològica, és clar: l'espanyolisme sense fissures, com demostra Vicente Vallés en cada ocasió. Però la Mónica no és com la resta: és, de llarg, la més plural, tolerant i oberta dels serveis informatius. Sobretot per un costum que ens regala de tant en tant a les xarxes socials: escriure en català.
No és que el seu timeline de Twitter estigui ple de publicacions en la llengua catalana, però en comparació amb la resta de professionals i col·legues que trepitgen aquelles instal·lacions, està a anys llum de distància. La raó és que és d'Elx, i als Països Catalans ja se sap. Per molt que els cogui a Espanya, allà es parla en català. I els hi cou, no en tinguin cap dubte: quan ha gosat fer-ho ha hagut de suportar atacs dels seus suposats amics.
El contingut del text de la periodista és singular: a banda de la bellesa de l'escrit, ens permet descobrir una de les seves filies. Una de musical, per a més senyes. Carrillo ha reproduït una estrofa de la cançó 'Cel estranger' del grup català Blaumut: "Ara que no tinc paraules, ara que s'esborra el temps, ara que visc a la Lluna i no sé ben bé per què". Ens la imaginem taral·lejant la melodia i la lletra del tema davant de l'ordinador, mentre prepara els donapasos del dia o s'informa de l'actualitat del món que ens envolta. Una gran banda sonora, gràcies a la música de la banda del marit d'Elena Gadel, Toni Pagès, bateria de Blaumut.
Ara que no tinc paraules
— Mónica Carrillo (@MonicaCarrillo) April 26, 2022
Ara que s'esborra el temps
Ara que visc a la lluna
I no sé ben bé per què
La reacció a l'escrit de Carrillo ens permet copsar quin tipus de gent segueix a la comunicadora. Una línia separa uns dels altres: els 'catalanfriendly'... i la resta. Mentre molts l'aplaudeixen i li lloen el bon gust, d'altres deixen anar les típiques bajanades pròpies del monolingüisme espanyolista. No falla.
Qué bonito, Moni.🥹💕
— don't mind me. (@soyliberal5) April 26, 2022
T'estimo Carrillo ❤️🩹
— Nina (@AmandaMarte_) April 26, 2022
Vaya con la murcianica... Molt be chiquet
— EspaÑola🇪🇸⚽ (@k2_127) April 26, 2022
No todos tenemos porqué entender el catalán…suerte de tener el botón de traducir…espero q a Elon no le dé por quitar esa opción en su revolución de la red
— Juan Martagón Ruiz (@juanmr2022) April 27, 2022
Carrascal, Carrascal, qué bonita serenata...
— Aunque todo arda (@AunqueTodoArda) April 26, 2022
¿Y eso de arrancar escribiendo en catalán?
— Alfons Pratsevall (@alfonsm1986) April 26, 2022
Més Carrillo, menys sectarisme. Endavant les atxes.