Generacions i generacions de nens i nenes catalans han crescut mirant les sèries infantils de TV3, especialment, les que s'emetien pel canal del Club Super 3. Des de fa molts anys, nombroses produccions han fet les delícies dels més menuts de la casa, i no tan menuts, que es quedaven embadalits davant el televisor en els seus primers anys de vida, quan comencen a parar atenció a les formes, colors, situacions... i veus d'aquestes sèries adreçades als més petits. Una d'aquestes que des que es va començar a emetre va generar legions de fans estava protagonitzada per una família de pingüins que viuen en un iglú al Pol Sud, fets de plastilina animada. El seu protagonista? El fill gran, en Pingu, i el seu gran amic, la foca Robbie, el pare i la mare o la germana petita, la Pinga, més molts altres personatges secundaris.
Sens dubte, una de les característiques principals del Pingu, que la va ajudar a ser un èxit internacional, va ser el fet que la manera de parlar del pingüí fos molt característica, un argot inventat i molt personal, marca de la casa, un llenguatge incomprensible, un idioma propi, l'idioma pingüí o pinguish. Un idioma fet sense cap mena de guió, sinó amb tones de talent i d'improvisació, a càrrec d'una mateixa persona.
El seu autor era un actor de doblatge italià, també pallasso, que es va prodigar fent diferents veus de personatges de sèries infantils. Però cap de tan emblemàtica com la del Pingu. Parlem de Carlo Bonomi, que malauradament, acaba de morir als 85 anys. Bonomi, nascut a Milà, va donar veu a molts personatges per al programa publicitari italià Carosello.
Un idioma que va fer les delícies de milions de nens
El llenguatge dels sorolls que havia desenvolupat i utilitzat per al programa La Linea, els anys 70 i 80, el va fer mereixedor d'interpretar l'estimat i animal protagonista de l'aclamada sèrie de televisió, producció suïsso-alemanya, durant les seves quatre primeres temporades produïdes entre 1990 i 2000. Una pèrdua que ha provocat una immensa pena en molts espectadors que no oblidaran aquesta manera de parlar del pingüí més famós de TV3. Un espectacle, per cert, veure Bonomi en acció:
Ha fallecido Carlo Bonomi, la inolvidable voz de PINGU.
— José Mellinas ❗ (@JoseMellinas_) August 7, 2022
Este versátil actor de doblaje italiano también se encargó del resto de personajes y de sus efectos de sonido. El lenguaje inventado, según él, podía llamarse 'Pinguish' o 'Penguinese'. D.E.P.pic.twitter.com/klS7n2iHkG
No sabia com era físicament, però la seva veu ha format part de la meva infància.
— En Richy et dóna ànims 🥰. (@Richy_Vidal) August 7, 2022
@nashseyezz @maricardo4 noot noot💔 quin dia més trist
— sara escolà (@escola_sara) August 7, 2022
D.E.P. pic.twitter.com/orxQZb33LW
— T1t0Cp9 (@T1t0Sn0w) August 7, 2022
— Daño Colateral (@RaudigerHund) August 7, 2022
R.I.P Carlo Bonomi, the original voice of Pingu. 1937-2022 pic.twitter.com/EdTiBHpZnW
— Travis Bickerstaff 🆖️ (@Bickpixx) August 6, 2022
Carlo Bonomi aka Voice Actor of Pingu, recently passed away. So I made a quick drawing for him. Pingu was one of the best childhood shows, not only for me but around the whole world as well. Rest In Piece Carlo. Your Noot Noot shall not be forgotten. pic.twitter.com/f0d95p8JPY
— AyyZirly ^ (Commissions Closed For Now) ^ (@AyyZirly) August 7, 2022
Sempre ens quedaran els dibuixos. Bonomi pot estar orgullós que amb les seves inintel·ligibles paraules, va fer feliços i va provocar un somriure a la cara de milions de nens de tot el món. Descansi en pau, es digui com es digui en l'idioma pingu.