'El teu nom és Olga' és un dels llibres més estimats pels lectors de l'extensa obra de l'escriptor Josep Mª Espinàs. Un text del 1986 convertit ja en tot un clàssic, per la manera com l'autor parla de la seva filla Olga, afectada per la síndrome de Down. Un llibre lúcid, serè, amb una profunda càrrega de sensibilitat, defugint sentimentalismes, i un llenguatge que arriba fins al moll de l'òs parlant de la relació entre pare i filla al llarg dels anys.

"Mira, filla, jo sé el que tu ets, i cap mot-etiqueta ni cap diagnòstic que us vulgui 'explicar' conjuntament a tu i a tots els teus companys arribarà a descobrir-ho", escrivia en forma de 17 cartes. Una declaració d'amor a ella i a tot el que ha descobert gràcies a ella: "Tu no saps què vol dir 'subnormal', però moltes persones que són adultes i intel·ligents tampoc no ho saben. Si sabessin què hi ha darrere la paraula 'subnormal' no la farien servir com un insult". L'Olga ha mort aquesta matinada a l'edat de 64 anys, tal i com informa el diari Ara. 

L'explicació de com Espinàs ensenyava coses de la vida a la seva filla, recollits en el seu llibre, colpeja el cor per la seva senzillesa i amor: "Et feia petons, com sempre, fins a deu. Així, mentre jo et feia els deu petons, aprenies a comptar. I tu sempre has volgut correspondre’m –bromista i tendra– fent-me’n onze". El mateix Carles Puigdemont li dona el condol a Espinàs, destacant que el llibre "és un regal immens, ens va educar la mirada i la ment perquè s'obrissin i entenguessin les capacitats extraordinàries de les persones amb síndrome de Down".

La Campana

El llibre és una font inesgotable de sensibilitat i lliçó de vida: "El teu univers és petit, però sempre hi ha un lloc per als altres. Has nascut lliure de la falsedat, de la mala intenció, de l’ambició possessiva. Voldries que tothom s’estimés molt i no entens per què no és així". Tothom potser no s'estima. Però l'amor de l'un per l'altra perdurarà per sempre. Descansi en pau, Olga.