TV3 ja té 40 anys i tres generacions la tenen com la seva: avis, fills i nets. És la tieta que sempre que ens visita deixa un regal. És la TV més íntima sobretot dels que quan la cadena va començar l'any 1983 eren menors, perquè han crescut amb ella. Els del baby boom, nascuts als 70, que l'any 1990 eren nens o adolescents i van començar a enganxar-se a una sèrie hipnòtica, potser la sèrie més important de tota la Història de la cadena: Bola de drac. Va quedar tan impregnada en una generació, els que ara tenen entre 35 i 50 anys, que sempre associaran el període més màgic de la vida a TV3 i en particular a una sintonia. Començava amb una veu poderosíssima, penetrant, que queda gravada a foc al cervell: "Anem-la a buscar, la bola de drac. Envoltada d'un misteri és un gran secret". La canta el grandiós actor de doblatge Jordi Vila. Ha mort aquesta matinada de diumenge. Vídeo i àudio:
S'apaga un micròfon, però sempre ens quedarà la veu. Etern Jordi Vila. pic.twitter.com/cxdeLZVrwa
— Catsèries (@_catseries) October 29, 2023
Bola de drac va ser clau per tal que la llengua catalana entrés a moltes llars on no s'hi parlava ni un borrall i on TV3 era una cadena que mai se sintonitzava. Dallas, el Barça, Poble Nou... hi ha hagut molts intents de TV3 per fer-se popular a tot el país però cap de tan reeixit com quan aquells directius de la TV3 dels 90 van viatjar al Japó per comprar els drets de dues icones de l'animació del mateix autor Akira Toriyama. Tots els nens catalans van començar a al·lucinar veient Doctor Slump, amb el robot Arale, un doctor sonat, una caca que parla i la inclassificable Vila del Pingüí. I després va arribar la bomba: Dragon Ball i Songoku buscant les set boles de drac. Era més addictiva que la Nocilla. I un encert descomunal és doblar les cançons al català, les sintonies d'entrada i la dels crèdits. I la de Bola de Drac Z. Totes mítiques però però cap de tan recordada i taral·lejada com la inicial. Tota una generació se la sap de memòria i en català.
Avui és un dia trist. Ens ha deixat en Jordi Vila. Cantant dels openings de 'Bola de Drac' i 'Bola de Drac Z' en català i veu de personatges com el Majin Buu, Dodoria o Paragus a 'Bola de Drac Z'. També va ser la veu del gran Musculator. Que la Terra et sigui lleu. DEP. pic.twitter.com/MdaLxUHh7l
— Bola de Drac ✪ (@boladedrac) October 29, 2023
Amics, el nostre estimat Jordi Vila ens ha deixat aquesta matinada. Marxa la veu de tantes i tantes referències d'una generació. Però sobretot marxa el mestre dels mestres, i una persona q tenia una bondat i una generositat excepcional.
— Txell S 😍 (@txellsota) October 29, 2023
Gràcies Jordi per tot.
T'estimem.♥️ pic.twitter.com/Acu3GFque0
Tota una generació està de dol. El mateix diumenge han mort Jordi Vila i Mathew Perry, Chandler de Friends. Els mateixos que eren nen amb Bola de drac i adolescents amb Friends veuen com s'apaguen dos mites. Costarà tornar a veure Bola de drac o Friends sense pensar que ja no hi són. Merda de diumenge.
Bola de drac i la TV3 dels 90
El 15 de febrer de 1990, TV3 va començar a emetre "Bola de drac". Només se n'havien adquirit els 26 primers episodis. L'èxit d'audiència entre petits i grans va fer que la direcció de programació de TV3 mogués cel i terra per aconseguir una nova tanda d'episodis. En aquella època, encara no es treballava gaire amb el Japó. Al final, van trobar a França un distribuïdor d'origen libanès que va aconseguir portar a Catalunya la primera sèrie completa. En la decisió de comprar més capítols de "Bola de Drac" el més ràpid possible, hi van influir molt dos nens. Un d'ells era el Jan, fill del director de programes de TV3 d'aquella època, Oleguer Sarsanedas. Havia passat uns dies a l'hospital i havia vist els capítols. Va dir al seu pare que a la tarda passaven una sèrie extraordinària. Sarsanedas va decidir mirar-se-la i va opinar el mateix que el seu fill. Uns dies després, la seva secretària li va passar la trucada d'un nen desesperat que deia que TV3 no podia deixar la sèrie d'aquella manera: el combat d'arts marcials no s'havia acabat encara i no se sabia qui el guanyava. La resta és història de la TV.