Es deia Klaus Teuber, però segur que molts no el coneixen pel seu nom, tot i que era un referent pels entesos en la matèria. Ara bé, si els hi diem que va ser el creador d'un joc que es diu 'Los colonos de Catan' (en alemany Die Siedler von Catan), 'Los descubridores de Catan', o simplement 'Catan', segur que tots sabran de què parlo. Del joc de taula que avui en dia és a totes les llars. Com antigament passava amb el parxís o el Trivial. El joc que consisteix en anar construint pobles, ciutats i camins sobre un taulell, recol·lectant elements com la fusta, els minerals, el blat, la pedra, argila i llana per anar expandint els teus dominis. Un joc que té una part d'atzar, amb daus, i que la clau és la gestió dels recursos i la negociació amb d'altres jugadors de la taula. Un joc que va marcar un abans i un després en el tema dels jocs de taula, amb molts succedanis sorgits des d'aleshores que van mirar d'imitar-lo. Un joc (i uns jugadors), que avui estan de dol perquè s'acaba de saber de la mort de Teuber als 70 anys.
El geni que hi havia darrera del Catan era Teuber, que malauradament, acaba de morir, tal i com ha informat una distribuïdora i editora de jocs de taula: "El mundo lúdico está de luto. Nos ha dejado Klaus Teuber, el autor de Catan, obra que marcó el inicio de la época del juego de mesa moderno, tal y como lo conocemos hoy en día. Desde Devir queremos mandar un abrazo y muchos ánimos a su familia y amigos. Gracias por tanto, Klaus".
D'on va néixer la idea de crear un joc com aquest? De la fascinació que des de ben petit sentia pels vikings, que el va portar a estudiar la seva civilització, la seva voluntat de fer-se a la mar, i descobrir i conquerir noves terres. Catan podria ser una illa descoberta per exploradors víkings. Després de la idea inicial no va parar de polir-ho, "eliminant regles que ho complicaven en excés, fins a deixar-ho en el joc que coneixem, de regles modèliques tant pel contingut, accessibles i clares, com per la seva presentació gairebé tutorial", tal i com descriuen a l'esmentada distribuïdora de jocs. "És estrany, i admirable, per a un joc en què conviuen diferents estratègies per guanyar que s'expliqui en menys de deu minuts".
El Catán, que té tothom, fins i tot, amb les diferents extensions que han anat sorgint, és el primer joc de taula alemany que ha arribat a ser un èxit descomunal a tot el planeta, sent traduït en infinitat de països i idiomes com el català, el txec, el danès, l'espanyol, el francès, el grec, l'anglès, el japonès, el portuguès, el rus, el suec o l'euskera. Teuber va guanyar importants premis amb la seva popular creació, que li van provocar enormes beneficis econòmics en la seva carrera, trenta milions d'exemplars venuts des de la seva primera publicació l'any 1995. A banda del més famós, també va crear d'altres jocs com Barbarossa (1998), Adel Verpflichtet (1990) y Drunter und Drüber (1991). Abans del joc que el va elevar a la fama, havia estat protèsic dental, per passar a convertir-se a temps complet en dissenyador de jocs, allà pel 1999. Des del 2007 vivia a Darmstadt amb la seva dona Claudia i tenien dos fills, Guido i Benny. Descansi en pau. I aquests dies de festes per Setmana Santa, es mereixeria que tothom, si té una estona amb amics o la família, jugués una partida de Catán en el seu honor.